Mai nou și polițiștii din BN au în dotare aparate pentru depistarea șoferilor care au consumat droguri, primul ”client” căzându-le în plasă marți noaptea

406

Din această săptămână, Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a fost dotat cu două aparate marca Drager, model Drug Test 5000. Cu ajutorul acestor aparate, polițiștii de la Serviciul Rutier vor fi în măsură să depisteze conducătorii auto care au consumat substanțe psihoactive. Primul dintre aceștia a fost depistat pe data de 16 iulie, în orei 2.00 noaptea, pe raza municipiului Bistrița. Este vorba de un tânăr de 20 de ani din Bistrița. În urma testării acestuia cu aparatul Drug Test 5000, rezultatul a fost pozitiv. Tânărul a fost condus la spital, în vederea recoltării de mostre biologice. Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Rutier, sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

Cum se face testarea cu Drug Test și urmările penale care decurg la un rezultat pozitiv

Testarea cu Drug Test se face din salivă, acesta putând detecta 6 tipuri de droguri. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă.

Menționăm faptul că la testarea cu Drug Test nu este relevantă concentrația, iar Codul Penal sancționează cu închisoarea de la unu la 5 ani sau amendă persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Vă reamintim faptul că, pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, Codul Penal prevede următoarele:

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe

Art. 336. – (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Foto: ISU BN