Memoria să-i fie binecuvântată! ברוךיהי זכרו

681

Moartea fulgerătoare a celui care a fost președintele Comunității Evreilor din județul Bistrița-Năsăud, Fredi Deac, a avut ecouri în întreaga comunitate bistrițeană.

În acest context, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a transmis următoarele: Fredi Deac, Președintele Comunității Evreilor din Bistrița-Năsăud, a plecat fulgerător astăzi dintre noi!

A lăsat în urmă o comunitate bistrițeană mai săracă, o familie îndurerată și nouă, tuturor celor care l-am cunoscut, un gol imens în suflete!

Măiestria cu care a organizat în urmă cu o săptămână comemorarea a 75 de ani de la deportarea evreilor din județ în lagărele morții de la Auschwitz şi Birkenau și excelenta organizare de la dezvelirea monumentului Memorialul Vieții au încununat o viață pusă în slujba semenilor și a comunității!

Regrete eterne pentru această pierdere greu de măsurat în cuvinte și cuvinte de mângâiere îndureratei familii!

 

Ovidiu Frenț, prefect: „Ieri, la o săptămână de la activitățile de comemorare a 75 de ani de la deportarea evreilor din județul nostru, a trecut fulgerător la cele veșnice, parcă la încheierea unei misiuni nobile, Fredi Deac, președintele Comunității Evreilor din Bistrița-Năsăud. Parcă deunăzi a înălțat „Memorialul Vieții”, ca tribut pentru memoria evreilor deportați în lagăre!.

Un om cu o inimă atât de mare și de plină de iubire pentru cei din jur încât aceasta a cedat și l-a luat dintre noi pe unul dintre cei mai respectați și apreciați bistrițeni.

Fredi Deac a muncit pentru viața celorlalți la Centrul de Transfuzii Sanguine și a fost sufletul micii comunități evreiești și flacăra vie a memoriei istoriei locale pentru cele mai întunecate perioade ale sale.
Odihnească-se în pace alături de înaintașii săi martirizați!
Sincere condoleanțe familiei și celor apropiați!

Suntem alături de familia sa și de cei îndurerați. Gesturile regretatului Fredi Deac vor rămâne mereu în amintirea comunității”.

 

Reamintim că:  Fredi Deac, președintele Comunității Evreilor din Bistrița-Năsăud a decedat marți după-amiază, după ce, aflat la volanul mașinii sale personale a suferit un infarct miocardic. Din păcate, echipajul de salvatori ajunși la fața locului, nu l-au mai putut salva, paramedicul fiind nevoit să constate decesul.