Ministerul Sănătății a achiziționat peste 3 milioane de doze de vaccin antigripal

39
Cervical Cancer Vaccine

Ministerului Sănătăţii a achiziționat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. Primele 330.000 de doze au început să fie distribuite direcţiilor de sănătate publică din țară. Ulterior, acestea vor fi repartizate cabinetelor de medicină de familie și unităţilor sanitare în vederea demarării campaniei anuale de vaccinare antigripală gratuită. 

Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. La data de 14 septembrie 2020, Ministerul Sănătății a început distrubuția primelor 330 000 doze, restul dozelor de vaccin urmând să fie distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc.

Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal pentru demararea imunizării. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătatru.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării.

De asemenea, Ministerul Sănătății solicită unităților farmaceutice să se aprovizioneze din timp cu vaccin gripal.

Mai mult, respectarea regulilor de igienă reprezintă o regulă esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor.