Minivacanţă de Adormirea Maicii Domnului. Ce pot face bistriţenii în cele patru zile libere: 15, 16, 17 şi 18 August

349

Declarate zile libere, 15, 16, 17 şi 18 august se transformă într-o adevărată vacanţă pentru foarte mulţi dintre bistriţeni. Cert, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinităţii, Adormirea Maicii Domnului, aduce cu ea foarte multe evenimente: zilele festive ale a mai  multor comune, slujbe religioase la Dobric şi Nicula dar şi cel mai important eveniment folk, “Sărbătoarea sufletului tânăr” de la Colibiţa. Desigur, nu trebuie uitat de “Festivalul Usturoiului”, concertele lui Carlas Dreams, Andra sau Bosquito.

Începem cu Mănăstirea Dobric, acolo unde, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, cinul  își serbează hramul, Sfânta Liturghie urmând să fie oficiată de PS Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

“Cu bucurie duhovnicească, noi, obătea Mănăstirii Dobric vă invităm să luaţi parte la Hramul Mănăstirii “Adormirea Maicii Domnului” care va avea pe data de 14-15 august 2019 . Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi”, apare scris pe pagina de FB a Mănăstirii Dobric.

Colibița Folk Fest 2019

 

Iubitorii muzicii folk sunt așteptați la Complexul Turistic Fisherman”S Resort din Colibița, pentru cea de-a VIII-a întâlnire cu ”SARBĂTOAREA    SUFLETULUI  PURURI  TÂNĂR”:   Colibița Folk Fest 2019.

 

În seara de vineri, 16 August, după secțiunea Open Stage, orele 18.00  –  unde orice tânăr/tânără poate să prezinte două sau trei cântece acompaniat de chitară (înscrieri la 0742 529 271 până pe zece august , dar se poate și mai, târziu , până în 14 august)  –  urmează recitalurile cu interpreți care și-au pus amprenta în ultimii 40 de ani pe acest gen de muzică, foarte iubit de cei care veniți la festival.

Așadar, pe 16 August ,orele 20.00,  MIRCEA  RUSU BAND: TEO BOAR & VLADY CNEJEVICI, VICTOR SOCACIU, DAN VANĂ, FLORIN SĂSĂRMAN & VALI ȘERBAN  și ANGELA  MARIAȘIU  sunt cei aleși să vă facă seara perfectă, cu cântece dintre cele mai frumoase.

Urmează ziua de sâmbătă, 17 August unde, după Open Stage de la orele 18.00, urmează o nouă ”artilerie grea” cu unii dintre cei mai titrați folk-iști români:  MIRCEA  BANICIU, DAN CHEBAC, MIRCEA  BODOLAN , RAUL  CÂRSTEA, EMERIC IMRE  și MARIA  GHEORGHIU.

Biletul de intrare este de 15 lei / persoană/seară și se achiziționează de la intrarea în Complexul Fisherman”S.

Evenimentul este susținut la fel ca în anii precedenţi, de Consiliul Județean prin Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Primăria Bistrița-Bârgăului, Primăria Prundu-Bârgăului și câțiva oameni inimoși.

 

 

Bosquito la Telciu, Andra la Prundu Bârgăului

 

 

Sărbătorile comunei Telciu vor ajunge, peste o săptămână, la ediția cu numărul 13. Programate în perioada 17 – 18 august. manifestările sunt organizate cu sprijinul Primăriei şi Consiliului local Telciu, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi, ca de obicei, prin implicarea personală a primarului Sever Mureşan. Zilele comunei Telciu sunt alăturate frumos și în acest an unor acțiuni culturale care, deja, au un impact major în lumea culturală şi artistică din România. Este vorba de „Şcoala de vară de la Telciu” dar şi de „Întâlnirile literare de la Telciu”, girate de două personalități originare din Telciu: istoricul și sociologul Valer Cosma şi poetul Gelu Vlaşin.

 

Ca în fiecare an, prima zi de sărbătoare va fi dedicată tineretului, astfel că sâmbătă, 17 august, activitățile vor începe la ora 16.00, în zona terenului de fotbal (în vecinătatea sălii de sport) cu o inedită întoarcere interactivă în istoria dacilor și romanilor, cu ajutorul implicarea Muzeului Județean de Artă și Istorie din Zalău. Potrivit primarului Sever Mureșan, asociații sălăjene de reconstituire istorică vor readuce la viață ateliere de meșteșuguri antice, parade al trupelor, prezentarea de armament și a taberelor de romani și daci, precum și întreceri de tras cu arcul. Acțiunea va fi reluată o zi mai târziu în aceeași locație și de la aceeași oră. Apoi, sâmbătă, de la ora 19.30, pe scena amenajată lângă sala de sport vor concerta, pe rând: Cristina Vlașin, percuționiștii Mircea Ardeleanu, Pablo Valerenza și copiii din Telciu, The Boulevard, Sony Flame, capul de afiș al serii fiind ținut de trupa Bosquito. A doua zi, duminică, 18 august, de la ora 18.00, manifestările artistice vor fi dedicată folclorului, în spectacol fiind anunțați: fanfara de copii din Telciu, ansamblul ”Sălăuța” și trupa de teatru popular ”Floare de Colț” din Telciu, ansamblul ”Nunta Zamfirei T&M” Livezile. Invitații speciali sunt: Călin Brăteanu și taraful Obcina din Bucovina, Frații Iușco, Tudorica Brumă, Maria Homei Costea, Ana Asoltanei, Lena Miclăuș și Septimiu Marișca, Traian Ilea și Valeria Codorean. La finalul spectacolului, va avea loc un spectaculos foc de artificii.

 

Andra şi Festivalul Internaţional de Folclor “Regele Brazilor”

Festivalul Internaţional de Folclor “Regele Brazilor” a ajuns la ediţia a XVIII-a, deschiderea fiind programată să aibă loc pe data de 14 august la ora 18.30 pe scena amplasată în parcul din Prundu Bârgăului. Programul e unul vast şi cu foarte multe nume importante şi, care provin atât din zona culturii populare dar şi a muzicii uşoare, exemplul cel mai concludent fiind ANDRA.

 

Festivalul Usturoiului

 

Asociația Turist în Bistrița-Năsăud împreună cu Consiliu Județean Bistrița – Năsăud, sprijinul Primăriei Prundu Bârgaului și a Primăriei Tiha Bârgăului, organizează editia a VII-a a Festivalului Usturoiului.

Festivalul Usturoiului va avea loc în perioada 17 – 18 august 2019 în Pasul Bârgău (Pasul Tihuța) – Bistrița Năsăud. Trecătoarea este situată în Carpații Orientali, în sud-estul Munțințior Bârgău, la o altitudine de 1201 m, pe drumul național DN17 și asigură legătura între Depresiunea Dornelor și Depresiunea colinară a Transilvaniei.

În cadrul Festivalului se va organiza pe 18 august un spectacol folcloric susținut de:

Ansamblul profesionist Dor Românesc,

Orchestra profesionistă Dor Românesc,

Valeria și Traian Ilea.

De asemenea organizatorii pregătesc pentru cei prezenți:

Jocuri și activități în natură pentru copii,

Demonstrații de artă culinară și concursuri gastronomice,

Ateliere, concursuri, activități sportive și de aventură,

Târg cu produse tradiționale,

Petrecere cu vrăjitoare,

Concert Carla’s Dreams.