Omagiu Eroilor Neamului Românesc

540

Eroii Neamului Românesc au fost omagiați, astăzi, deopotrivă, atât la Bistrița, dar și la Năsăud și Beclean, dar și în majoritatea comunelor din județul Bistrița-Năsăud, inclusiv la Zagra, satul Poienile Zagrei .

La Năsăud, manifestările solemne au avut loc chiar la Monumentul Eroilor, ziua de 6 iunie având pentru orașul academicienilor o dublă semnificație: comemorarea eroilor dar și debutul fiestei anuale a tuturor năsăudenilor. De altfel, la momentul depunerii coroanelor, au fost prezenți, alături de gazda Mircea Romocea, primarul urbei, Radu Moldovan, președintelte CJ BN, Ioan Țintean, vicepreședintele CJ BN, senatorul ALDE, Ioan Simionca, deputatul USR, Cristina Iurișniți.

Radu Moldovan: Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii, e ca un copil care nu își cunoaște părinții” – Nicolae Iorga. Noi nu am uitat sacrificiul, jertfa și curajul celor care și-au dat viața pentru ca noi să avem astăzi o țară a noastră, România! Fără a ține cont de vremea de afară, zeci de năsăudeni au adus astăzi jerbe de flori la monumentul eroilor din centrul orașului. Veșnică recunoștință eroilor neamului românesc!

La Beclean, evenimentul  s-a desfășurat sub faldurile celui mai mare drapel din România, aici  fiind depuse coroane cu flori la Monumentul Eroilor din centru orașului. De asemenea, a avut loc și o ceremonie religioasă specifică acestei ocazii, ziua de azi fiind totodată și Înălțarea Domnului în calendarul ortodox.

Oficialitățile locale și județene prezente la eveniment (lideri ai partidelor politice, șefi ai instituțiilor de stat, reprezentanți ai cultelor religioase sau funcționari publici) au adus astfel un omagiu celor care s-au jertfit pentru patrie.

Zeci de beclenari au participat la ceremonialul care a avut loc de la ora 12.00.

Nicolae Moldovan, primar Beclean: ” Ziua de astăzi are o dublă semnificație foarte importantă pentru poporul nostru. Este atât Înălțarea Domnului, cât și Ziua Eroilor cinstită ca sărbătoare națională. Am subliniat această zi deosebită la Beclean printr-o depunere de coroane și un ceremonial religios. Păstrăm astfel vie amintirea eroilor care s-au jertfit pe toate câmpurile de luptă, pentru credința și apărarea țării. Să aveți o zi binecuvântată!

Tot joi, 6 iunie, la Zagra, de Ziua Eroilor a fost dezvelir și monumentul dedicat colonelului Liviu RUSU, cavaler al Ordinului Militar ”Mihai Viteazul”, erou al plaiurilor bistrițene, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.