Peste 1.500 de sași din întreaga lume s-au reunit la Bistrița

376

Peste 1.500 de saşi din Germania, Austria, chiar şi din Canada, dar şi din ţară au venit la Bistrița  să petreacă împreună trei zile, în care să simtă emoţia revederii, să împărtăşească tuturor din tradiţiile lor şi să viziteze locurile pe care le-au părăsit în urmă cu 75 de ani sau după Revoluţia din 1989. Dacă vineri seară saşii au petrecut împreună la un bal organizat într-un cort de evenimente amplasat în zona centrală a Bistriţei, sâmbătă a fost ziua în care au umplut ca niciodată Biserica Evanghelică, pentru a participa la o slujbă festivă oficiată în prezenţa episcopului Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhart Guib.


Preşedintele Forumului Democrat German Bistriţa, Cristian Roth-Gross, s-a arătat impresionat de numărul mare de saşi din Biserica Evanghelică, monument istoric vechi de şapte secole considerat de toţi bistriţenii simbolul şi inima oraşului.

“Noi ne întâlnim întotdeauna cu mult drag, fiindcă, din păcate, începând cu 1944, ne-am răspândit în toate colţurile lumii. Este un motiv să ne adunăm împreună, să ne revedem şi să ne simţim bine. Sincer, nu am mai văzut Biserica Evanghelică atât de plină. Pe lângă cei 1.500 care sunt invitaţi, aşteptăm în jur de 600 de dansatori, de cântăreţi la fanfară şi de oficialităţi din toată ţara”, a declarat Cristian Roth-Gross.

Potrivit reprezentantului Forumului Democrat German, printre oficialităţile care au onorat invitaţia de a participa la această reuniune a saşilor s-au aflat ambasadorul Austriei în România, Isabel Rauscher, consulul Germaniei la Sibiu, Hans Erich Tischler, precum şi preşedinţi ai mai multor asociaţii ale saşilor stabiliţi în Germania şi Austria.

Imediat după slujbă, saşi de toate vârstele, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, au dat startul unei parade a portului popular pe străzile din centrul istoric, în ritmurile muzicii de fanfară, fiind însoţiţi pe tot traseul de rude şi cunoscuţi.

Publicată de Centrul German Bistrita pe Sâmbătă, 21 septembrie 2019

Emoţionaţi, dar şi fericiţi, i-au salutat pe cei de pe marginea drumului şi au făcut sute de poze între ei, dar şi cu clădirile din zona centrală a Bistriţei, care păstrează încă amprenta comunităţii săseşti.

Cea de-a 29-a întâlnire a saşilor de pretutindeni de la Bistriţa are ca motto “Împreună – Comemorăm – Construim”. De aceea, cea de-a doua parte a zilei de sâmbătă a fost dedicată comemorării a 75 de ani de la exodul saşilor din Transilvania de nord, dar şi prezentării întregului poştal “100 de ani de la aderarea saşilor la România”.
Programul zilei de duminică, 22 septembrie, va cuprinde, pe lângă slujba religioasă, un concert de fanfară la foişorul din parcul municipal şi un altul susţinut de orchestra “Cununa” şi artistul Helmuth Kasper.

Sursa: agerpres.ro