Piedică în calea uitării: Lăzile de zestre ale Țării Năsăudului prind iarăși viață !

922

  Tronând la loc de cinste în casele bunicilor, lada de zestre este aproape dispărută, azi, în epoca globalizării. Cu parfum de poveşti şi amintiri dintr-alte vremuri, despre o lume care, din păcate, dispare încet dar sigur, cufărul din lemn în care se regăsea practic satul de altădată a ajuns să fie, acum, rar întâlnit.Totuși, în zona Năsăudului, mai precis a satului Runcu Salvei, niște tineri cu har artistic au început să recondiționeze aceste obiecte care încântă. Faptul ne este relevat de Mărioara Sever Mititean, o pictoriță talentată a locului.

Lada de zestre repictată manual. Dragii mei, vreau să împărtășesc cu voi, astăzi, finalizarea picturii unei lăzi de zestre. Așa au vrut să păstreze amintirea mamei, s-o simtă din nou prin casă, să-i simtă mâinile harnice împăturind ștergare înflorate…niște tineri frumoși la chip și la suflet. Au ales că fundal verdele ierbii și și-au dorit câteva elemente românești: maci și spice de grâu, așa cum purtau, în coronițe, fetele odinioară.
Secera mamei stă astăzi agățată în cui. A ei și a altor mame. Doar cântecul ei răsuna în inimă acelor ce-o zăresc și astăzi în lanul de grâu. Copiii ei sunt astăzi o frumoasă mărturie vie a omeniei pe care a transmis-o ea și altor atâtea mame. Cu drag pentru mamă, pentru mame!”, anunță artista din Runu Salvei.

Chiar dacă modernismul aduce cu sine schimbări rapide, influenţând gustul pentru obiectele de mobilier şi pentru felul în care oamenii aleg să îşi decorează locuințele, e bine că cineva se mai gândește la aceste obiecte ce, până la urmă, ne identifică neamul nostru românesc.