”Plecăm la drum cu speranța ca toate părțile să fie mulțumite de această colaborare profesională”, a spus omul de afaceri Traian Larionesi, la prezentarea oficială a constructorilor din Vietnam care vor lucra pentru firma ”Frasinul”

2324

În această după-amiază, la baza din Năsăud a grupului de firme ”Frasinul” a avut loc prezentarea lotului de muncitori vietnamezi care au fost angajați de firma ce are sediul în Anieș pentru a lucra în construcții. Asiaticii sunt din zona capitalei Hanoi și sunt în număr de 26. Potrivit omului de afaceri Traian Larionesi, patronul grupului de firme ”Frasinul”, muncitorii au fost selecționați în urma urma unor probe de lucru date în Vietnam în fața reprezentanților de la ”Frasinul”.

La Năsăud au ajuns 26 de muncitori, dintre care 2 sunt maiștri, 5 – calificați pe utilaje, restul fiind zidari și fierari betoniști. O parte din ei au lucrat în Dubai, i-am selecționat pe dintre 100 de candidați care au dat probe de lucru și s-au arătat mai îndemânatici. Eu cred că acești muncitori au venit să câștige niște bani pentru familiile lor, noi o să-i respectăm. N-aș fi vrut niciodată să ajung în situația asta dar, din păcate, aici am ajuns, cu toate că acum, la noi în țară, sunt salarii destul de decente, însă chiar și așa forța bună de muncă din România a plecat peste hotar. Au contract de lucru pe 2 ani iar în ceea ce privește salariile nete lunare pe care vietnamezii le vor câștiga aici ele pornesc de la 600 de dolari pentru muncitori și ajung la 900 de dolari pentru maiștri. Oamenii și-au arătat disponibilitatea de a efectua ore suplimentare de muncă, pentru ca salariul de bază să îl poată trimite integral acasă. Noi le oferim cazare decentă, transport și masă, pentru a da randament aducându-le și un bucătar de la ei. Vor începe lucrul de luni, 20 mai, în prima etapă, vietnamezii urmând să muncească în șantierele pe care le avem deschise la Telciu și Vatra Dornei iar câțiva vor rămâne în baza de producție de la Năsăud. Plecăm la drum cu speranța ca toate părțile să fie mulțumite de această colaborare profesională”, a spus Traian Larionesi la prezentarea oficială a lotului de muncitori din Vietnam.

Vietnamezii intervievați s-au arătat bucuroși de condițiile oferite de partea română, cu o primă impresie deosebit de pozitivă despre felul cum au fost primiți de angajator. Ei ne-au spus că acasă câștigau lunar aproape 100 de dolari iar mâncarea lor de bază este orez cu carne de pui și vită cu cartofi. Chiar dacă le va fi dor de cei pare i-au lăsat acasă, ei vor ține legătura cu cei dragi cu ajutorul rețelelor de socializare, firma angajatoare asigurându-le internetul necesar în baza modernă de cazare pe care le-au creat-o la Năsăud.