Politic Mie, 12/12/2018 – 17:11 | Alin CORDOS Un teren numit dorință: Gloria Bistrița, Roseyarns și piața en gros. Cum au ajuns 2 hectare de teren vândute cu 15 mii de euro să coste 1 milion de euro?

540

Amenajarea unei piețe en gros de produse agricole în municipiul Bistrița este o investiție absolute obligatorie, mai ales că spațiul unde se desfășoară la această oră activități de comerț en gros este total inadecvat. Mai mult, o piața en gros proiectată la un nivel european este necesară într-un timp cât se poate de scurt, doar dacă ne gândim la lipsa unei piețe care să se ridice la pretențiile unui oraș European din 2018, Bistrița aflîndu-se într-o evidentă criză și în acest domeniu.

Subiectul este unul cât se poate de interesant, mai ales că suntem în situația în care, terenul pe care ar putea fi amenajată piața en gros există, asta, în condițiile în care, municipalitatea organizează licitații pentru a-l cumpara de pe piata libera, cu sute de mii sau cu peste un milion de euro.

Ioan Turc: Terenul există! Ce face primăria Bistrița să îl recupereze?

Terenul pe care ar putea fi amenajată piața en gros a fost subiectul unei conferințe de presă susținută de președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, liderul liberal prezentând întreaga saga a acestui teren vândut în urmă cu 15 ani cu 15 mii de euro, acum aceeși bucată de pământ ajungând la 1 milion de euro.

Potrivit celor spuse de Ioan Turc, istoria terenului respectiv are strânsă legătură cu defunct Glorie Bistrița, club de fotbal care a primit sub titlu gratuit un teren pe centura Bistriței, teren care a fost achiziționat de italienii de la SC ROSEYARNS SRL. Precizăm că este vorba de una dintre cele mai discrete companii mari din Bistrița, care acum un deceniu rula aproape 10 milioane de euro în industria textilă.

Dar să revenim la povestea noastră. Turc spune că, în anul 2002, investitorul italian, SC ROSEYARNS SRL a solicitat primăriei și consiliului local închirierea unei suprafețe de 7.447 mp aflată în proximitatea obiectivului de investitii “Fabrica de textile” pentru organizarea lucrărilor de șantier: ”Ulterior, s-a constatat că suprafață reala a terenului este de 19.403 mp, adică de aproape 2 ha. După un an, în 2003, investitorul se adresează Consiliului Local cu cererea de a cumpara terenul de cca 2 ha, cu angajamentul ca va construi pe acest teren “clădiri cu caracter economic și social, societatea având deja în proiect realizarea pentru salariații săi cantina, club, cabinet de medicina muncii, sala si teren pentru activități sportive”, spune liderul liberal.

El arată că, plecând de la această solicitare, Consiliul Local hotărăște vânzarea suprafeței de 19.403 mp, proprietate privată a municipiului Bistrița, situat în municipiul Bistrița, Str. Drumul Cetații, sub condiția rezolutorie de a utiliza terenul doar pentru realizarea obiectivelor cu caracter economic și social la care investitorul s-a angajat.

” Prețul de vânzare a fost stabilit la 0,75 euro mp, în realitate contractul fiind mai degrabă o donație decât o vânzare-cumparare. Realizarea obiectivelor de investiții ar fi trebuit să înceapă intr-un an de la data semnării contactului şi să fie finalizate în cel mult trei ani de la aceeași dată. În anul 2007, investitorul a solicitat prelungirea termenului pentru începerea lucrărilor pana la data de 30 aprilie 2008 și cel pentru finalizarea lucrărilor până la data de 30 aprilie 2010 invocând mai multe motive: existența unui drum de acces pentru riverani intre cele doua proprietați ale sale, întârzieri legate de realizarea unor lucrări de apa-canal, furtul materialelor de construcție depozitate pe terenul proprietate. Consiliul Local a fost de acord cu solicitarea de prelungire si a cerut îndeplinirea obligațiilor contractuale de către investitor. In conditiile în care, în anul 2010, pe teren nu apăruse nici o urma de construcție, primăria ar fi trebuit să pună în aplicare art. 3 din contractul de canzare-cumparare, care prevede cā: ” se instituie pactul comisoriu de gradul al IV-lea asupra vânzării, în sensul că, în cazul în care cumpărătorul nu respectă obligația instituită prin clauza rezolutorie, contractul de vănzare-cumparare se rezoluționează de plin drept, fără notificare si fără punere în întârziere”, explică Ioan Turc.

Se pare că, ani de zile conducerea primăriei nu a făcut nimic pentru recuperarea acestui teren, în condițiile în care desfășurarea activității investitorului nu are nici o legatura cu activul în cauză: ” Abia în anul 2016, este depusă la instanță o acțiune pentru rezolutiunea contractului de vânzare- cumpărare. Între timp, printr-un absurd absolut, primăria lansează proceduri de cumpărare de teren pentru piața en-gros, cu caracteristici care imita perfect locația si dimensiunile terenului care aparține de drept bistrițenilor”, punctează liberalul bistrițean.
Ce solicită Ioan Turc primăriei Bistrița?

În conditiile în care terenul municipalității a fost vândut investitorului italian cu cca 15.000 de euro, municipalitate este dispusă să plătească pe un teren inferior ca valoare peste 1.000.000 de euro: ” În acest context, solicit executivului primăriei să întrerupă orice procedură de achiziție de teren. Avem teren pentru piață și aceasta investitie necesară va fi realizată. Până atunci însă, conducerea primăriei ar trebui sa răspundă clar la câteva întrebări!!!”, concluzionează Ioan Turc.

Cine este și ce face Roseyarns?

Înființată în 2001 de câțiva investitori italieni, din 2015 – fix înainte de momentul insolvenței – compania este deținută de SC Spin Factory SA, controlată de un anume Parenti Stefano. Din 2015, Roseyarns se află în insolvență, cu peste 20 de creditori care urmăresc să-și recupereze creanțele. Anul de vârf al companiei a fost 2006, când cifra de afaceri a depășit 15 milioane euro, iar cei mai mulți angajați – 337 – au fost în 2011.

Fabrica este azi de vânzare, prețul solicitat de executori fiind de 2,1 milioane euro. Doar hala de producție are 20.000 mp, iar terenul are o suprafață de 28.000 mp.
Interesant este că Spin Factory, micul srl care a preluat la ananghie marele Roseyarns, era reprezentat la momentul preluării (2015) de Palagia Vidican, aceeași persoană care azi controlează Spintex SRL, o firmă cu exact același profil de activitate ca și Roseyarns, înființată taman în 2015, cu 235 de angajați și rulaj de 3,7 milioane euro în 2016, scrie Bistrita Business.