Prefectul Stelian Dolha, preocupat de problema privind depozitarea ilegală a deșeurilor

96

Mai multe imagini apărute pe rețelele de socializare care arată râurile Someșul Mare și Bistrița Ardeleană într-o ipostază care pune în pericol sănătatea mediului au ajuns în atenția prefectului județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha. Acesta a convocat o ședință de lucru pentru analizarea situației și găsirea unor soluții urgente pentru a combate poluarea cauzată de depozitarea ilegală de deșeuri.

La această ședință, condusă de prefectul județului, au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor publice abilitate să ia măsuri în acest caz, printre care Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Sistemul de Gospodărire a Apelor, dar și reprezentanți ai societății civile, printre care și Cristian Țetcu și Marius Bălan, voluntari implicați ani la rând în rezolvarea problemelor locale legate de mediu.

În cadrul ședinței au fost analizate exemple concrete, semnalate pe rețele de socializare, și au fost dezbătute cauzele care duc la încărcarea albiilor și apelor râurilor din județ cu deșeuri, problema depozitării deșeurilor menajere sau de dimensiuni mari în natură, în mod ilegal, dar și situația colectării selective, subiecte sensibile și de actualitate ale căror rezolvare necesită urgentare.

Fiecare reprezentant prezent la ședința convocată de prefectul Stelian Dolha și-a expus punctele de vedere și cu toții au fost de acord că este absolut necesar să conducă împreună o campanie de conștientizare a cetățenilor cu privire la urmările depozitării deșeurilor în natură, cu sprijinul primăriilor, pentru a readuce spre normalitate sănătatea apelor care ne traversează județul.

În continuare, fiecare reprezentant va întocmi o listă oficială cu măsuri care să fie aplicate în zonele cele mai afectate. De asemenea, aceștia vor constitui echipe, împreună cu prefectul și corpul de control din cadrul Instituției Prefectului, pentru a efectua vizite în teren cu scopul de a identifica zonele de depozitare ilegale de deșeuri. De asemenea, vor avea loc întâlniri cu primarii din unitățile administrativ-teritoriale afectate, scopul acestora fiind de a-i mobiliza și a le cere sprijinul în demersurile de educare a locuitorilor pentru a adopta un comportament responsabil.