Premierul Ludovic Orban și-a anunțat demisia. Președintele a desemnat un premier interimar

104

Premierul României, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia, explicând că decizia sa are un obiectiv precis – demararea negocierilor pentru un nou guvern. UPDATE: Președintele a desemnat un premier interimar. 

Cetăţenii români şi-au exprimat votul în cadrul alegerilor pentru Parlamentul României. Am luat decizia astăzi să-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis. Odată exprimată voinţa cetăţenilor trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou guvern. România are nevoie de un guvern responsabil, de un guvern care să reprezinte voinţa cetăţenilor români care-şi doresc modernizarea României şi dezvoltarea României”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a subliniat că își dorește ca decizia sa să arate un lucru foarte clar.

”Decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar – că nu mă cramponez de funcţia de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formaţiunile politice de centru-dreapta care susţin cu claritate orientarea euroatlantică a României şi care vor să utilizeze, cu adevărat, toate resursele pe care le va avea România la dispoziţie, şi, de asemenea, să fructifice oportunităţile pentru a putea să crească calitatea vieţii pentru fiecare dintre cetăţenii României. (…) Am încredere că în negocierile care vor fi declanșate de președintele României, vocea rațiunii va trimfa și vreau să spun foarte clar: demisia mea vreau să arate un lucru limpede – nu mă cramponez pe nicio funcție, nu pun condiții. Pentru mine, interesul României este deasupra interesului PNL și deasupra intereselor mele personale. Am convingerea că în zilele care vor urma, negocierile vor duce cu adevărat la un guvern care să aibă capacitatea de a duce România înainte, de a face față procovărilor cu care ne confruntăm și mai ales de a pregăti relansarea economică a României, după ce vom trece de pandemie, a mai precizat Ludovic Orban.

Acesta a completat că preşedintele Klaus Iohannis urmează să desemneze un premier interimar.

UPDATE

Președintele României, Klaus Iohannis, a luat act de demisia lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României și a desemnat un premier interimar, pe Nicolae-Ionel Ciucă – ministrul Apărării Naționale. Acesta va îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern.