Premiul II pentru trupa de teatru popular ”Floare de colț” de la Liceul Tehnologic Telciu la FESTIVALUL CONCURS DE OBICEIURI ŞI TRADIŢII_

218

Peste 500 de elevi din întreaga țară au participat recent la ediția a IV-a a Festivalului Concurs de Obiceiuri și Tradiții organizat la Palatul Culturii din Bistrița. Așa cum era de așteptat, elevii din cadrul trupei de teatru popular ”Floare de Colț” a  Liceului Tehnologic din Telciu au ocupat un bine meritat loc II la secțiunea de tradiții.

“Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Daca iti place ceea ce faci, te vei bucura de succes.Felicitări trupei de teatru popular ”Floare de colț” de la Liceul Tehnologic Telciu pentru premiul II obținut la FESTIVALUL CONCURS DE OBICEIURI ŞI TRADIŢII_ediţia a IV a, 2019, la care au participat peste 500 elevi din toată țara”, a spus prof. Domnica Homei, director al Liceului Tehnologic din Telciu.

E bine știut:

”Șezătoarea la Telciu” este o șezătoare populară care își propune o incursiune în trecut, o reîntoarcere la tradiții, o introducere a  tinerelor generaţii în atmosfera de odinioară a satului românesc, o reconstituire a tradiţiilor de altădată, a şezătorilor care se organizau în comunităţile săteşti, în zilele lucrătoare.

Gazdele șezătorii, badea Ion și lelea Floare fac șezătoare la ei acasă, la insistențele Măriucăi, fata lor, pe care nu vor nici în ruptul capului să o lase în alte șezători organizate în sat din pricină că acele gazde n-ar fi pe măsura lor. Măriuca se duce în sat și se întoarce  cu un grup de fete care, pentru început se străduiesc să-l vindece pe badea Ion care pare a da semne de boală. Și pentru ca șezătoarea să le fie deplină, fetele apelează la unele practice magice pentru a aduce și feciori alături de ele, în șezătoare. Caracterul lucrativ al șezătorii este astfel completat cu cel distractiv în finalul șezătorii  pentru că odată cu sosirea feciorilor au loc schimburi de replici și unele jocuri care sporesc divertismentul și aduc buna dispoziție în rândul participanților.