Primari din Bistrița-Năsăud la Adunarea Asociației Comunelor din România

1311

Sute de primari s-au adunat în acest început de săptămână la Bucureşti pentru a participa la Adunarea Generală ordinară a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), iar printre aceştia se află şi câţiva şefi de comune din judeţul nostru. Este cazul primarilor Gheorghe Onul (Salva), Valer Avram (Măgura Ilvei), Dumitru Bușcoi (Zagra), Ioan Cira (Monor), Sorin Hognogi (Spermezeu) și Paul Știr (Căianul Mic).

“Sunt aproape 600 de primari din toată ţara aici, indiferent de culoarea politică. Se discută numai probleme de administraţie locală, nu se face niciun fel de politică”, ne-a declarat, astăzi, primarul Gheorghe Onul.

Ajuns la cea de-a XXII-a ediție, evenimentul se desfășoară între 17 și 20 februarie, la Rin Grand Hotel. La lucrările Adunării generale vor mai fi prezenți alți membri ai asociației, iar din partea Guvernului României sunt așteptați să participe: Viorica Dăncilă, primul ministru al României, Eugen-Orlando Teodorovici, viceprim- ministru ministrul Finanțelor și ministru interimar al Dezvoltării, Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru, ministru al Mediului, Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ecaterina Andronescu, ministrul Educației Naționale, Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Rovana Plumb, ministrul interimar al Transporturilor și ministru al Fondurilor Europene, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii și Identității Naționale, Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale. De asemenea, la reuniunea oficială a celei de-a XXII-a sesiuni ordinare a Adunării generale, pe lângă membrii guvernului menționați, sunt invitați: Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului și Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților.

Asociația Comunelor din România a dezvoltat, de-a lungul existenței sale, relații de colaborare cu o serie de organisme internaționale reprezentative la nivelul administrației publice. Astfel, la lucrări vor participa delegații din partea:
Comitetului European ale Regiunilor: Markku Markkula, din partea Partidului Popular European; Cristophe Rouillon din partea Partidului Socialiștilor Europeni; Tadeusz Truskolaski din partea Alianței Europene, Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CCRE/CEMR): Frédéric Vallier, secretarul general al CCRE/CEMR, Asociației Chineze de Prietenie Internațională a Orașelor (CIFCA): Yuan XIE, vicepreședinte al CPAFFC/CIFCA, Uniunii Municipiilor din Rusia: Stanislav Mosharov , președintele Dumei municipalității Chelyabinsk, președintele Uniunii Municipiilor din Rusia, Sister Cities International: Carol Robertson Lopez, vicepreședintele Consiliului director al Sister Cities International, Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova – CALM: o delegație alcătuită din 10 persoane, condusă de către Tatiana Badan, președintele CALM și copreședinte al Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, primarul satului Selemet, raionul Cimișlia.

Lucrările adunării generale vor include subiecte legate de activitatea curentă a asociației, propuneri legislative menite să îmbunătățească activitatea de la nivelul comunelor, conferirea titlului, certificatului, plachetei și diplomei de excelență ”Primar de 4 stele”, ce se acordă primarilor comunelor din România, ca răsplată a meritelor importante și în semn de apreciere deosebită pentru alegerea de patru ori în această funcție. ACoR este o asociație de utilitate publică înființată în anul 1997, una dintre cele patru asociații reprezentative ale autorităților administrației publice locale. Misiunea sa este de a realiza o uniune mai strânsă între comunele din România, promovând idealurile și principiile prevăzute în Carta europeană a autonomiei locale. Activitatea desfășurată până în prezent a avut în vedere reprezentarea comunelor în forurile legislative, dezvoltarea de programe pentru eficientizarea activităților din primăriile de comune, implementarea de proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale etc.