Primăria Bistrița Bârgăului va deschide alei pentru accesul publicului pe malurile lacului Colibița. Află cât va mai continua golirea bazinului

1319

Informația este confirmată de primarul comunei Bistrița Bârgăului, Vasile Laba, cel care mai spune că a semnat deja un protocol cu Apele Române. De asemenea, Laba ne-a vorbit și despre obligativitatea lucrărilor ce urmează să fie executate dar și de faptul că, acțiunea de golire a acumulării Colibița nu va afecta foarte mult sezonul estival

Plajă și pescuit direct de pe malul lacului Colibița

Marea veste vine pentru toți cei care iubesc muntele și lacul Colibița. Astfel, Vasile Laba susține că a semnat un protocol cu Apele Române pentru a face mai ușor accesul la lac: ” Vrem să amenajăm niște alei prin intermediul cărora, pescarii, turiștii să aibă acces direct la lac. De asemenea, acolo vom amplasa niște măsuțe pentru picnic, iluminat. Acum, așteptăm să vină primăvara pentru ca Dimex să înceapă lucrările la tronsonul de drum care leagă barajul de drumul Blajului, asta pentru a implementa un SF legat de iluminatul public în această zonă”.

Despre golirea lacului

Primarul Vasile Laba ne-a confirmat că a avut mai multe discuții cu ministrul Ioan Deneș: ” Din ceea ce mi s-a spus, golirea nu va fi totală, acum acest proces va continua cam până la 10%, după care se vor lua niște probe, specialiștii vor să știe cam care va fi nivelul lacului de un de se va putea începe munca la mască, aici fiind vorba și de presiunea exercitată de apă. După care, probabil, golirea va continua.  Înlocuirea vanelor este obligatorie, deja, acestea au 30 de ani de funcționare, masca și toate instalațiile de acolo. Eu am speranța că toate lucrările vor fi încheiate cât se poate de repede. Oricum, apă va mai rămâne  suficientă”, a mai menționat primarul din Bistrița Bârgăului.

 

Mai mult, Vasile Laba crede că golirea acumulării ar putea aduce la lumina zilei, peștii uriași care se presupune că ar trăi în lac: ” Atunci, cu ceva vreme în urmă, atunci când a fost acel accident teribil cu fata și mașina ajunsă în lac, scanfadrii ne-au spus că dacă lumea ar vedea ce pești uriași populează adâncurile, nu s-ar spăla nici măcar pe mâini. Vom vedea la vară dacă există asemenea pești”, a conchis primarul Vasile Laba.

Reamintim faptul că la jumătatea lunii decembrie 2018, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a anunțat că a început golirea parțială a lacului de acumulare Colibiţa. Deneș a spus atunci că,  operațiunea este necesară pentru ca specialiștii să poată avea acces la sistemul de etanșare a barajului (masca barajului) și să evalueze starea acesteia.

Fazele următoare ale acestei lucrări sunt:  golirea continuă a lacului (operațiune care se face treptat), în paralel pregătindu-se toate materialele și utilajele necesare pentru desfășurarea lucrărilor;   demararea lucrărilor la mască și la golirea de fund, timpul estimat fiind de 5-6 luni. Specialiștii preconizează că lucrările vor fi finalizate în aproximativ 3 ani, termen condiționat de ritmul de asigurare a finanțării. Reamintim faptul că e vorba de un proiect în valoare de peste 50 de milioane de euro în cadrul căruia vor fi executate următoarel lucrări: Reabilitare baraj Colibița: etanșare baraj, echipamente hidroelectromecanice, aparate de măsură și control, acumulare dar şi măsuri de reducere a riscului de inundații aval baraj Colibița pe râul Bistrița și Valea Straja (Bârgău): apărări de maluri, regularizare albie, diguri și alte lucrări de protecție la inundații. Soluțiile tehnice prevăzute pentru lucrări sunt din materiale locale și prietenoase mediului.

Este vorba de proiectul ”Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița și amenajarea râului Bistrița, aval de acumulare, județul Bistrița-Năsăud, în valoare de 22.766.000 euro, fără TVA”. Finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. 235.762.059 de euro sunt alocați pentru ”Promovarea adaptării la schimbările climatice”.

Reamintim faptul că în luna octombrie a anului 2017, Apele Române – Administraţia Bazinală Someş-Tisa (ABAST) pregăteau un proiect amplu pentru consolidarea barajului de la Colibiţa, dar şi pentru dezvoltarea infrastructurii de apărare împotriva inundaţiilor prin amenajarea malurilor râului Bistriţa până la confluenţa râului Şieu, dar şi a Văii Bârgăului.

„Este un proiect pentru mărirea gradului de siguranţă a barajului Colibiţa care după eforturi susţinute a primit finanţare, aprobare de la Comisia Europeană. E pus pe SEAP pentru refacerea studiului de fezabilitate, proiect tehnic şi detalii de execuţie. Pe urmă se va scoate la licitaţie contractul de execuţie a proiectului. 10 milioane euro sunt alocate pentru barajul Colibiţa, respectiv mască şi tot ce trebuie făcut din punct de vedere al gospodăririi apelor, 15 milioane euro sunt lucrări în aval, de la baraj până la confluenţa cu Şieu. Se preconizează, în funcţie de cum merg licitaţiile pe SEAP şi ce contestaţii vor mai fi, că golirea barajului va începe în toamna viitoare, în 2019. E un obiectiv important. Suntem obligaţi să facem lucrul acesta dacă nu am fi obţinut bani europeni, cu sprijinul tuturor celor implicaţi, puteam să ajungem ca în 2-3 ani să golim lacul, obligaţi, şi să nu mai putem să-l umplem sau să nu avem bani să facem aceste lucrări”, a spus în 2017, Ștefan Rus, directorul general al SGA Bistrița-Năsăud.