Primul bloc de locuințe pentru medicii bistrițeni a fost dat joi în folosință

406

E vorba de un bloc construit prin intermediul Agenției Naționale pentru Locuințe și, care a fost construit pe strada Prundului din municipiul Bistrița. Recepția celor 24 de unități locative a avut loc joi, 11 aprilie, în prezența președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan și a lui George Stan, director adjunct al ANL.

”Vor fi repartizate 20 de unități locative din cele 24, mai precis 13 apartamente cu două camere și 7 garsoniere. Sunt 18 medici și farmaciști din sistemul public și doi din mediul privat pentru că aceste locuințe se adresează tinerilor din sistemul de sănătate. Vor fi repartizate. în perioada următoare și celelalte două apartamente cu două camere și două garsoniere care au rămas de repartizat”, a spus președintele Radu Moldovan.

Construcția a costat 3,1 milioane de lei, contribuția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud fiind de 530.000 de lei, bani folosiți pentru partea de viabilizare a terenului și amenajarea pe orizontală, cu ziduri antifoc și antiinundații, locuri de parcare și spații verzi

     

Imobilul este format din 24 de unități locative, din care 15 apartamente cu două camere și 9 apartamente cu o cameră, de tip garsonieră. Potrivit președintelui Radu Moldovan, în acest moment sunt repartizate (scriptic) un număr de 20 de unități locative (13 apartamente și 7 garsoniere) către 18 specialiști din sănătate (medici și farmaciști) din sistemul de stat, dar și către doi specialiști din mediul privat (un stomatolog și un farmacist).

 

Președintele Moldovan a confirmat faptul că.  medicii vor primi cheile de la locuințe în cursul săptămânii viitoare. Lângă acest bloc, va fi construit al doilea, tot cu 24 de apartamente, pentru tinerii care lucrează la Consiliul Județean.

 

Reamintim că președintele Radu Moldovan a vorbit în repetate rânduri despre motivele care au stat la luarea deciziei cu privire la constuirea acestui bloc: „Dacă noi ca autoritate nu putem stimula financiar suplimentar tinerii medici, căutăm soluții pentru a face din Bistrița o atracție pentru tinerii medici: standarde medicale ridicate, dotări și tehnică medicală, precum și posibilitatea pentru tinerii medici de a avea o locuință decentă la costuri reduse. Este un proiect pilot la nivelul României, inițiat de Consiliul Județean în parteneriat cu Agenția Națională pentru Locuințe. Termenul de finalizare al lucrărilor pentru acest prim bloc este luna ianuarie 2019, dar eu sper că din toamna viitoare tinerii medici se vor putea muta în noile locuințe”, a transmis preşedintele Radu Moldovan.

 

Potrivit indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiții aprobați de către Consiliul Județean, valoarea totală estimată  este de 3.998.400,39 lei (TVA inclus), din care 3.490.599,40 LEI (TVA inclus) sunt alocaţi de Ministesterul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene prin Agenția Națională pentru Locuințe, iar contribuţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud este de 507.801 lei (inclusiv TVA).