Resturile fostului restaurant Parc s-au transformat în scrum . El a aparţinut unui fost prefect: Grigore Rusu, un politician abil şi cunoscut în urmă cu 15 ani

1324

 

Rusu,  fost maior de Securitate, lider PSDR, PDSR,  prefect , a fost destituit din funcţie de însuşi Octav Cozmâncă la ordinul lui Adrian Năstase după ce a spus public că „În structura de conducere a PSD Bistriţa există o persoană care a dus femei în Turcia. Exista mai multe persoane implicate în traficul de carne vie”.

Situat în inima Parcului Municipal, restautantul Parc, cunoscut şi sub numele de “Liliacul” în alte timpuri, şi-a trăit, în ultimii ani, un final cât se poate de dramatic dacă ne gândim la ce istoric are respective clădire “în spate”.

 

Alături de un alt restaurant defunct şi dispărut, “Codrişor”, fosta terasă-restaurant “Liliacul” şi ceva mai târziu “Parc”, a fost unul din localurile de vază şi de bază atât în perioada regimului communist, dar şi ani buni după Decembrie 1989.

 Concret, în timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu, restaurantul era locul principal unde conducerea Gloriei Bistriţa avea “vad” deschis, locaţia fiind situată vis-à-vis de stadionul pe care în anii 70 şi 80 ai secolului trecut se făceau şi desfăceau încurcatele iţe ale fotbalului din Divizia B, ani la rândul Gloria fiind echipa care decidea cine cădea şi, mai ales cine promova în Divizia A. După Decembrie 1989 şi începutul privatizărilor, reţeta cumpărării spaţiilor comerciale a funcţionat şi pentru localurile de deservire publică din fostul comerţ socialist. Cert, restautantul din Parcul Municipal a fost preluat de Grigore Rusu, fost maior de  securitate.

 

Timp de foarte mulţi ani, mai précis în perioada 1990-2000, restaurantul şi terasa au mers foarte bine, aici fiind organizate foarte multe petreceri, chefuri, acum li se spune party-uri, de la nuntaşii “Nunţii Zamfirei” la romii care petreceau până dimineaţă , la baluri, chiar presa bistriţeană organizând aici primul şi ultimul bal al ei. De atunci, multă apă a mai curs pe Bistriţa, doar că restaurantul Parc a intrat într-un con de umbră, alte restaurante au intrat pe trend, după care, încet, localul se va închide şi va devei o ruină, casă a drogaţilor care dorm noaptea aici.

 

Deşi, mai mulți întreprinzători au fost interesați de afacere, dar au renunțat atât din cauza neînțelegerilor din timpul negocierilor, dar și din cauza unor avize foarte greu de obținut în ceea ce privește funcționarea în continuare a locației ca restaurant. Oricum, în 2016, pe restaurant era cerută suma de 200.000 de euro.

 

În 2019: O ghenă imensă, plină de gunoaie din toate categoriile existente, cu ziduri care stau să cadă în orice moment. Dincolo de focarul de infecție din inima Parcului, acolo unde zilnic se joacă sute de copii, există și pericolul prăbușirii acoperișului și a clădirii în sine. Asta a ars focul izbucnit miercuri, 14 august, dimineaţa şi lichidat în mai puţin de o oră de cei de la SVSU Bistriţa

 

Grigore Rusu și traficul de carne vie

În februarie 2002, mai précis pe 7 februarie, fostul subprefect Viorel Pupeză, șeful PDSR de atunci și apropiat al lui Octav Cosmâncă, mâna de fier a Cabinetului Năstase, așadar, Pupeză devenea prefectul județului Bistrița-Năsăud. El lua locul lui Grigore Rusu, maior în fosta Securitate, pensionat, lider al micuțului PSDR, partid de unde a plecat și Radu Moldovan și a ajuns în PDSR după fuziune, prefect al BN din 2000.

 

Atunci, Grigore Rusu a adus grave acuzații în fața lui Octav Cosmâncă dar și a celorlalți lideri PDSR convocați în sala de ședințe a Palatului Administrativ  la numirea lui Pupeza ca prefect. Nici mai mult, nici mai puțin, Rusu a spus următoarele: ” Nu mă deranjează că m-au schimbat din funcție, ci maniera în care au făcut-o! În structura de conducere a PSD Bistrița există o persoana care a dus femei în Turcia. Există mai multe persoane implicate în traficul de carne vie. Ministrul Administrației Publice, Octav Cozmâncă, încearcă să-l propulseze în fruntea PSD Bistrița pe acest Viorel Pupeză, care a fost șef de cabinet la Poliana Cristescu, iar Cozmâncă la cabinetul lui Nicu Ceausescu. Despre Daniel Tanko nici nu vă confirm, nici nu vă infirm implicarea in acest trafic. (…) Ce mi s-a intamplat mie li se poate întâmpla și altora, să fie schimbati cu comunistii. Este jocul lui Cozmanca. Imi pare rau ca Adrian Nastase, pentru care am un respect deosebit, nu stie ce se intampla in jurul lui. Am fost mâncat de propriii mei frați”.

 

Ce rămâne acolo pentru un viitor proprietar?

O ruină și totuși: Întregul spațiu al Restaurantului Parc este amplasat pe un teren de 2.000 de metri pătrați și există toate facilitățile (curent, gaz, apă-canal).

Complexul cuprinde un salon restaurant cu suprafața totală de 275 mp, pe doua nivele, o terasă acoperită cu suprafața de 325 mp, 3 baruri, un separeu, bucătărie, spălător, grupuri sanitare interioare și exterioare, spații de depozitare, camera tehnică – centrala termică și beci.

Restaurantul Parc a fost scos la vânzare de câteva ori, fără succes. Un anunț datat prin anul 2011 vorbește de o sumă de 200.000 de euro pentru vânzare, dar și posibilitatea închirierii spațiului cu pricina pentru suma de 1.500 de euro lunar.