Romii “vor respect” şi se pregătesc să facă politiccă

942

Numărul tot mai mare de romi din România, prezenţa acestora în toate structurile de guvernare, administrative dar şi în foarte multe instituţii importante ale statului roman, duce la schimbarea paradigmei şi în ceea ce priveşte relaţionarea Partidei Romilor cu celelalte formaţiuni politice.

Prezent în aceste zile la Bistriţa, prim-vicepreşedintele Partidei Romilor, Cătălin Manea, politician din noul val şi susţinător al trecerii Partidei la un al nivel al discursului politic, a vorbit şi despre această schimbare de paradigmă. El a plusat şi a spus că Partida Romilor va declanşa o campanie sub numele de “Vrem respect”: “ Va demara din luna septembrie şi are în prim plan o serie de obiective specifice, cum ar fi, pe de o parte identificarea situaţiei sociale, economice a comunităţii de romi, într-un mod cât mai real şi nu abstract. Ne vom deplasa în toate localităţile din Bistriţa-Năsăud şi vom completa în dialog cu oamenii o fişă a comunităţii care să reflacte situaţia lor economică, socială, culturală, cu lucrurile bune şi mai puţin bune, cu realităţile în care trăiesc. Toate aceste date vor fi interpretate şi vom elabora un raport de cercetare pentru fiecare localitate, în care vom avea şi soluţiile pentru problemele identificate”.

Cătălin Manea  a precizat că principalele obiective ale acestei campanii sunt educaţia, cultura şi educaţia comunitară, însă vor fi punctate şi aspecte ce ţin de identitatea romilor, pentru a nu mai exista complexul de inferioritate de apartenenţă la etnia romă.

La Bistriţa există deschidere din partea autorităţilor

O spune Emil Neia Lăcătuş: „La Bistriţa lucrurile sunt într-o direcţie bună, Partida Romilor este o organizaţie vie, puternică, are parteneriate cu toate instituţiile. Avem deschidere din partea autorităţilor. Asta e menirea noastră, ca lideri, să facem ceea ce trebuie pentru comunităţile noastre”.

În contextual viitoarei campanii “Vrem Respect”, Cătălin Manea nu a exclus faptul ca Partida Romilor să meargă, parţial, pe liste proprii şi în 2020, aici fiind vorba de alegerile locale şi parlamentare. Reamintim că, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud există un protocol semnat între Partida Romilor şi PSD.