Șanț: Au înnebunit…păunii

1407

Păunul este una dintre cele mai frumoase şi admirate păsări exotice, în primul rând datorită cozii spectaculoase a masculilor. De farmecul lor n-a scăpat nici Leontin Acul, ”dacul liber” din comuna Șanț. Mare admirator al păsărilor încă din copilărie, nea Tinu – așa cum îl știe toată lumea din arealul montan al localității de unde izvorăște Someșul, a făcut o adevărată pasiune pentru păuni.
Cât a lucrat a visat doar la clipa în care va avea şi el in curte măcar o pereche de păuni. Năzuința i-a devenit realitate în urmă cu 6 ani, atunci când, retras la căsuța sa din creierul munților, s-a gândit că a venit momentul în care trebuie să schimbe ceva în viaţă. Visul din copilărie începea să prindă aripi, apoi a devenit realitate, întrucât omul a achiziționat, de la Măluț, o pereche de păuni, cu 1.200 de lei. Perechea a făcut pui iar acum, nea Tinu, se mândrește cu păunii săi.

Sunt foarte deosebiţi, tăcuţi, uşor de întreţinut. Iubitorii de păuni sunt înnebuniţi să aibă aşa ceva în curtea lor. Mă satisface faptul că pot creşte, cu mâinile mele, asemenea frumuseţi”, ne-a spus, mândru, șănțanul.

Când a început, nu ştia mare lucru despre păuni. A învăţat din mers. ”Mănâncă cereale, fructe, legume, îi place şi carnea. Are nevoie de proteină pentru că e vânător”, au venit explicațiile interlocutorului.

Leontin Acul spune că viaţa lui este liniştită şi fericită alături de prietenii cu aripi. Pentru el, timpul trăit alături de minunatele păsări este o bucurie sufletească în fiecare zi, care-l fereşte de stres şi-l ţine departe de grijile cotidiene