Scandal politic în jurul majorării alocaţiilor pentru copii: Diana Morar sare la beregata PSD şi ALDE

474

Un proiect de lege care prevede majorarea alocațiilor pentru copii a fost respins de Senat. Această propunere legislativă pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii spune că alocația trebuie să se majoreze anual cu 100% din rată medie anuală a inflației. Este vorba de o iniţiativă legislativă a deputatului bistriţean, Robert Sighiartău.

Războiul a fost declanşat la Bistriţa, acolo unde, vineri, după ce deputatul Daniel Suciu, secretar general adjunct al PSD, a explicat că „guvernarea PSD-ALDE a votat dublarea alocațiilor pentru copii în 2015, asta în cuantum de 84 de lei lunar”.

Diana Morar: „Deputatul Daniel Suciu minte!”

Şefa femeilor liberale, avocatul Diana Morar, susţine că deputatul Daniel Suciu „minte cu dezinvoltură”: „ După ce, majoritatea PSD ALDE a respins în Senat propunerea legislativă inițiata de deputatul liberal Robert Sighiartau privind majorarea alocațiilor de stat pentru copii, reprezentantul PSD BN Daniel Suciu, într-o conferință de presa, minte cu dezinvoltură susținând că guvernarea PSD-ALDE a votat dublarea alocațiilor pentru copii în 2015.

Pentru corecta informare a opiniei publice, inițiativa de a se dubla alocațiile pentru copii de la 42 lei la 84 lei cât este și în prezent a aparținut deputatei liberale Cristina Pocora, care a reușit în 20 mai 2015 să impună în plenul Camerei Deputaților acest amendament prin mobilizarea parlamentarilor liberali (98 de voturi pentru și 77 împotrivă), PSD votând împotrivă atât in plen, cât și în comisie, în unanimitate.

De la ultima propunere a PNL din 2015, alocațiile de stat pentru copii nu au mai fost majorate, rămânând la același nivel de 84 lei, cu toate ca s-ar fi impus ca in ultimii trei ani sa fie măcar corelat cuantumul lor cu rata inflației.

PSD minte cu nerușinare exact electoratul pe care ar trebui sa îl protejeze și pe care îl manipulează cu orice ocazie in care are nevoie de masa de votanți.
În realitate PSD ia măsuri care nu vin în sprijinul categoriilor sociale defavorizate sau cu o situație pauperă, grijile manifestate public fata de astfel de persoane fiind doar un șir de minciuni fără acoperire.

Atitudinea reala a celor din PSD este cea de moșieri care stăpânesc iobagi pe care ii condiționează cu beneficiul unor drepturi de care oricum cei din urma beneficiază prin efectul legii și nu prin bunăvoința moșierului”, scrie Diana Morar.

 

Reamintim că:

 

Un proiect de lege care prevede majorarea alocațiilor pentru copii a fost respins de Senat. Această propunere legislativă pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii spune că alocația trebuie să se majoreze anual cu 100% din rată medie anuală a inflației.

“În anul 2015, alocația pentru copii a fost stabilită în cuantum de 84 de lei pe luna per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio formă pentru a ajută în vreun fel valoarea alocației, indiferent de evoluția prețurilor și a inflației. Se poate remarcă ușor că ajutorul bănesc pe care îl primesc copiii și ținerii din România s-a diminuat în ultimii doi ani din cauza inflației, care a atins și cifră de 5,2% în anul 2018. Creșterea continuă a prețurilor la majoritatea produselor se reflectă în cheltuielile zilnice ale tuturor.

În același timp, România înregistrează anual o creștere economică de care, în mod firesc, trebuie să beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii și ținerii”, este prezentat în expunerea de motive.

“O prima măsură necesară este ajustarea valorii alocației cu indicele anual de inflație pentru a menține sumă la aceeași valoare de piață, cu alte cuvinte să nu scadă”, este adaugă în expunerea de motive a propunerii legislative.

Alocații copii 2019. Senatul a respins propunerea legislativă, urmând ca aceasra să fie supusă votului în Cameră Deputaților.

Alocații elevi 2019. Guvernul a anunțat încă din 2017 că se vor majora alocațiile pentru copii, însă acesrt lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Alocațiile au rămas la valoarea de 200 de lei pentru copiii până în 2 ani și la valoarea de 84 de lei lunar pentru copiii între 2 și 18 ani.