Scos din manuale de școală , George Coșbuc s-a întors la Biblioteca Județeană care îi poartă numele

262

Sigur că e vorba de o statuie din bronz  a sculptorului Ilarion Voinea, o lucrare care se încadrează perfect în locul unde a fost amplasată: la intrarea în sanctuarul cărților de la Alexandru Odobescu. Eveniment important, dacă aici au fost prezenți astăzi toți șefii Uniunii Scriitorilor din România, inclusiv Nicolae Manolescu. De la dezvelirea statuii nu au lipsit prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele CJ BN, Vasile Puica, Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii, Cornelia Vlașin, director Arhivele Naționale, filiala BN, primarul comunei Coșbuc, Ioan Pavalea.

 

După slujba de sființire a bronzului care îl reprezintă pe Coșbuc oficiată de de protopopul greco-catolic Ioan Vasile Frişan şi protopopul ortodox Alexandru Vidican, gazda evenimentului, părintele și managerul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea a spus următoarele: „Am dorit să aducem un omagiu lui George Coşbuc şi un omagiu lui Liviu Rebreanu, pentru că clădirea nouă a bibliotecii poartă numele acestuia. Împreună cu colegii mei, cu sprijinul total al Consiliului Judeţean, al preşedintelui Radu Moldovan, am reuşit să facem lucruri bune şi extrem de folositoare pentru comunitatea noastră. Îi mulţumesc academicianului Nicolae Manolescu că este şi de această dată alături de noi, împreună cu întreaga echipă a „României Literare”. De asemenea, mulţumesc sculptorului Ilarion Voinea, cu care am avut o colaborare foarte bună în această perioadă, devotându-şi tot talentul lui pentru această sculptură”.

Academicianul Nicolae Manolescu a vorbit la timp și la subiect, mai ales că, o parte din opera sa literară sub formă de manuscrise a fost donată Bibliotecii Județene:  „Mă bucur că la Bistriţa au loc destul de des şi evenimente culturale, pentru că de altfel de evenimente ne-am săturat. Toată conducerea Uniunii Scriitorilor este aici pentru a-i aduce un omagiu lui George Coşbuc şi pentru a ne întâlni cu cititorii „României Literare”. Prin acest monument, Coşbuc devine încă o dată nemuritor”.
Alexandru Pugna: „George Coşbuc revine acasă, deşi nu a plecat niciodată din sufletul nostru. Personalitate remarcabilă a culturii neamului românesc şi cu atât mai mult pentru noi, cei din mijlocul cărora a plecat, George Coşbuc reprezintă un reper. De acum, maestrul scrisului ne va saluta printr-o lucrare remarcabilă realizată de unul dintre cie mai importanţi sculptori ai României. Este o bucurie să constatăm că noi, bistriţenii, nu uităm de oamenii care au lăsat o amprentă adâncă în sufletului neamului românesc”.

Dezvelirea statuii poetului din Hordou a fost urmată de mai multe lansări de carte, fiind vorba de:  „George Coșbuc. Întrebări despre Dumnezeu”-antologie alcătuită de Doru Scărlătescu (Editura Junimea, Iași, 2019) şi Olimpiu Nușfelean – „George Coșbuc. Poetul înfășurat în cuvinte fericite”, Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Colecția Clasica 7, vernisalul expoziției Epistolar Coșbuc şi prezentarea de proiect: Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu.
De asemenea,  în Sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene a fost organizată  Conferința: „Întâlnirile României Literare. Lista canonică a literaturii române – 1918-2018. Poezia și proza.