Situația cu privire la scenariile după care vor funcționa școlile, în dinamică. Decizia finală, în 10 septembrie

249

Cele mai multe dintre unitățile de învățământ din județul Bistrița-Năsăud ar putea funcționa în baza scenariului verde, dar există și situații în care s-ar impune aplicarea scenariului galben, a anunțat conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, care completează că situația este în dinamică și poate suferi modificări până la data începerii noului an școlar. 

Potrivit inspectorului școlar general Mihai Mureșan, la data de 8 septembrie, cele mai multe unități de învățământ se încadrează în scenariul verde.

La această dată suntem în situaţia de a nu avea probleme în absolut niciuna dintre unităţile de învăţământ. (…) În conformitate cu situaţia epidemiologică, vom aplica în marea majoritate a unităţilor de învăţământ  scenariul verde şi în şase unităţi scenariul galben. Din acest punct de vedere, în conformitate cu graficul deja cunoscut privind aceste acțiuni care trebuiesc demarate pentru a stabi exact cum va începe anul școlar în fiecare unitate de învățământ, în cursul zilei de astăzi, aşteptăm, din fiecare unitate de învăţământ a judeţului procesul-verbal al Consiliului de Administraţie, în care se hotătăşte exact care dintre scenarii este aplicabil în acea unitate de învăţământ. Aceste hotărâri ale consiliilor de administrație vor fi aduse la cunoştinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care, la rândul său, va hotărî pentru fiecare localitate în parte aplicarea scenariului pe care l-a propus. Sigur că se cunoaște că lucrurile nu sunt bătute în cuie. (…) Fiecare localitate din judeţ este într-o dinamică permanentă din punctul de vedere al numărului de infectări, ca arate, niciun fel de scenariu adoptat pentru ziua de 14 septembrie nu este bătut în cuie în nicio unitate de învăţământ a judeţului. Se va ţine seama de această dinamică în ceea ce privește luarea acestor hotărâri”, a declarat Mihai Mureşan într-o conferință de presă.

La rândul său, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Anca Andrițoiu, a adăugat că, în prezent, în nicio unitate de învățământ din județ nu se impune aplicarea scenariului roșu.

”În acest moment în nicio localitate nu se impune scenariul roșu, deci nu avem niciunde incidență a cazurilor de peste 3 la mia de locuitori. Sunt într-adevăr anumite localități cu incidența de infectați între 1 și 3 la mie, care ar implica aplicarea scenariului galben, dar și aici situațiile sunt discutabile. Este vorba despre acele localități în care sunt centre de vârstnici, iar acolo, după părerea noastră, nu se impune o măsură specială fiindcă sunt persoane izolate care nu au interacționat cu comunitatea. Noi urmărim situația în fiecare zi și în momentul în care apar modificări semnificative vom interveni. deocamdată lucrurile sunt cumva într-un echilibru și sperăm să nu fie mari variații ale acestei incidențe”, a completat dr. Anca Andrițoiu.

Potrivit autorităților județene, decizia finală cu privire la scenariile după care vor funcționa unitățile de învățământ din județ va fi luată în data de 10 septembrie.