SJU BISTRIŢA: O investiţie de 14 milioane de lei a fost inaugurată în prezenţa Ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea

512

Este vorba de secţia ATI a SJU Bistriţa, secţie reabilitată complet prin intermediul proiectului „Extindere, modernizare și dotare Secția Anestezie-Terapie Intensivă și Unitate de Transfuzie Sanguină de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița”. Bugetarea reconstrucţiei şi modernizării acestui obiectiv s-a derulat prin intermediul Ministerului Sănătăţii, suma alocată fiind de 14 milioane de lei.

Gazdă, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan a spus că e posibil să fie criticat dacă va lăuda un ministru, fie el chiar a Sănătăţii, doar că Sorin Pintea merită acest lucru, asta, deoarece Consiliul Judeţean BN a reuşit în timpul mandatului Sorinei Pintea la ministerul Sănătăţii, dezvoltarea a unor proiecte extreme de importante pentru SJU Bistriţa:  În cazul secţiei ATI, investiția se ridică la aproape 14 milioane lei, aproximativ 3 milioane de euro. Astăzi suntem în situația de a avea, fără a folosi cuvinte mari, cea mai modernă și dotată Secție ATI din România. Din 284 mp, cât avea vechea secție, după extindere avem 710 mp, iar cele 20 de paturi sunt dotate după ultimele standarde. Proiectul a început în august anul trecut, într-un an de zile am reușit să facem toate procedurile și lucrările. După investiții în Secția de Chirurgie, noul Bloc Operator și extinderea Secției ATI, avem circuitul închis, cu condiții la cele mai înalte standarde din sistemul de sănătate”.

  

Managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany, a precizat că reabilitarea secţiei Secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și a Unității de Transfuzii Sanguine (UTS), au fost punctele forte ale proiectului care l-a prezentat la concursul pentru funcţia de manager al SJU, fiind legat sufleteşte, recunoscând faptul că a făcut eforturi serioase pentru reuşita acestuia, iar faptul s-a produs: “ Este o investiție de care vor beneficia foarte mulți pacienți din județ și numai. De multe ori am fost puși în situația de a solicita transfer al pacienților către centrele universitare pentru că aveam paturi de Terapie Intensivă, dar nu la standard ca să le susținem funcțiile vitale. În momentul de față, nu se mai pune această problemă. Vom începe și procedurile de hemofiltrare la patul pacientului. Sperăm ca pacienții să fie din ce în ce mai mulțumiți de serviciile spitalului. Ne cunoaștem neajunsurile, problemele, le corectăm pe cât posibil în cel mai scurt timp”.

Impresionată de faptul că boardul SJU Bistriţa şi Consiliul Judeţean BN au reuşit să încheie derularea investiţiei în termenul promis, adică într-un an de zile, ministrul Sănătăţii a spus că merge foarte mult în ţară, vede foarte multe spitale sau alte instituţii de sănătate, şi că, un lucru este foarte clar: s-au făcut foarte multe lucruri, iar la SJU Bistriţa, secţia ATI respect toate circuitele şi legislaţia în vigoare: “ Cred că înţelegeţi ce înseamnă să ai la patul pacientului un ventilator care să susțină funcțiile vitale, pentru că într-o secție în care ai 20 de paturi, 5 ventilatoare și 8 pacienți critici la un moment dat îți pui probelma ce să faci, pe cine să alegi, alegi să transferi dar poate nu rezistă drumului. Apoi, sunt injectomate, monitoare, există un post de supraveghere a pacienților, nu ai nevoie de personal suplimentar. Mă bucur că la Bistrița au fost înțelese aceste lucruri, lucruri făcute pentru pacient. Un management este performant atunci când reușește să aibă grijă de pacient și tot ce face să fie doar în folosul pacientului”.

Tot astăzi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat,  că în trimestrul III al anului se va lua decizia redistribuirii finanţărilor alocate unor spitale din ţară, care nu au reuşit să finalizeze procedurile de achiziţie pentru dotările necesare, către unităţile spitaliceşti care au deja contracte semnate în acest sens.

„Ministerul Sănătăţii, Guvernul României a finanţat în acest an toate spitalele din România, de la spitale mici, municipale, orăşeneşti, pentru că şi acolo sunt pacienţi care trebuie să fie investigaţi înainte să ajungă într-o terapie intensivă de acest nivel. Nu vor cheltui aceşti bani, din păcate, pentru că nu şi-au făcut proceduri, pentru că nu au avut grijă de nevoile pe care le au. Atunci, Ministerul Sănătăţii va redistribui aceste sume necheltuite acolo unde există contracte. (…) Nu este o competiţie la cheltuit bani, este o competiţie la a dota spitale pentru a putea avea grijă de pacienţi”, a spus ministrul.

 

Reamintim că:  La aproape 14 milioane de lei, mai précis 13,6 milioane de lei se ridică valoarea proiectului de  extindere, modernizare și dotare a Secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și Unității de Transfuzii Sanguine (UTS). El a fost bugetat de Ministerul Sănătăţii în procent de 90% , 10% fiind asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Mai trebuie ştiut faptul că, din cele 13,6 milioane de lei, 6,5 milioane de lei au costat echipamentele medicale. În 2018, de la Ministerul Sănătății au fost alocați 4 milioane lei, iar în luna aprilie 2019,  8 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor. Lucrările de modernizare au fost create condiții de confort medical la nivel hotelier. Fiecare dintre cele 20 de paturi este dotat cu aparatură medicală care va asigura toate condițiile pentru menținerea funcțiilor vitale. Din punctul de vedere al suprafeței, secția a fost extinsă de la 284 mp la 710 mp. Materialul utilizat pentru placarea pereților și a altor spații este cu activitate permanent bactericidă, ceea ce înseamnă de 100.000 de ori mai puține bacterii. Lucrările au fost executate  de SC Depisto Star din Gheorgheni.