Sorin Mititean, primar Șieu Măgheruș: Pentru 2019 aștept un buget mai mare decât cel din anul trecut. Marea mea dilemă rămân cheltuielile cu asistența socială”

602

Sorin Mititean, edilul celei mai bogate primării de comună din județul Bistrița-Năsăud, este un primar discret și care a ales în ultimii ani să se ocupe, exclusiv, de comuna pe care o administrează. A făcut puțină politică, doar că, modul său direct de-a comunica cu șefii de partid, cu unii sau alții din politică, nu i-au adus foarte multe aplauze. De fapt, spune Mititean, nici nu are nevoie de ele, preocupările sale administrative fiind cât se poate de vizibile.

Sorin Mititean: ” În 2019, vom continua cu modernizarea infrastructurii rutiere locale, fiind vorba de un proiect comun al Șieu Măgherușului, Șintereagului și ȘIeu Odorheiului. Implementarea lui a început în 2017, a continuat în 2018, sperînd că îl vom termina în toamna acestui an. De asemenea, vom scoate la licitație, pentru a patra oară consecutiv modernizarea drumului care face legătura între DN 17 și DJ1 172G, proiect care îți dorește și construirea unui pod peste Șieu și care va lega Arcalia de centrul de comună, Șieu Măgheruș. Aici, trebuie precizat faptul că, locuitorii din Arcalia trebuie să facă un ocol de 10 kilometri pentru a ajunge la primăria Șieu Măgheruș, iar prin materializarea acestui proiect, distanța se va reduce la doar un singur kilometru”, a punctat Mititean.

De asemenea, edilul din Șieu Măgheruș mai arată că va continua să modernizeze iluminatul public cu lămpi de tip led în localitatea Sărățel.

” Vom trece la faza de proiectare pentru rețeaua de canalizare în localitățiile Crainimăt și Șieu Măgheruș, lucrare pe care va trebui să o facem din bani de la bugetul local, dat fiind faptul că nu îndeplinim normativul European pentru numărul de locuitori obligatoriu pentru accesarea de fonduri europene”.

Potrivit celor spuse de Sorin Mititea, promisiunile făcute în Campania din 2016 au fost realizate într-o proporție de 80%: ” Unele lucruri nu mai depind de noi, de capacitatea noastră de-a accesa fonduri europene sau de dorința noastră de-a vedea acele proiecte implementate. Un astfel de exemplu este cel al canalizării pentru Crainimăt și Șieu Măgheruș, lucrare cuprinsă în 2015 pe Master Plan, în 2018 am fost scoși de pe listă, asta pentru că nu avem populația necesară, așa că este foarte puțin probabil că rezolvarea se va produce până în 2020. În ceea ce privește podul peste Șieu, avem rezolvate toate etapele birocratice, avem și banii asigurați prin PNDL, dar ne trebuie constructorul. Din păcate, nu mai găsim o firmă, una singură care să vină la licitație, care să își asume construirea acestui pod, iar asta nu pentru că am avea prețuri mici, nu, este consecința lipsei de forță de muncă calificată. Dacă în urmă cu cinci sau șase ani, era o adevărată bătălie între firme pe proiectele eligibile, acum ne bucurăm că vine o firmă și își asumă materializarea proiectului. Dar, eu rămân optimist și cred că vom termina podul până în vara lui 2020”, susține Sorin Mititean.

În aceeași ordine de idei, primarul Mititean a mai ținut să amintească de faptul că în acest mandate a reușit  să modernizeze întregul  iluminatul public din întreaga comună Șieu Măgheruș.

Bugetul pe 2019

Sorin MItitean spune că bugetul pe 2019 al comunei Șieu Măgheruș ar trebui să fie unul mai mare decât cel al anului trecut: ” Nu știm cum va fi cu banii care vor merge la asistența socială, mai ales că numărul  asistaților  este fluctuant, adică la începutul anului avem o cifră, la jumătatea lui alta și la finalul anului, numărul lor poate fi dublu, așa că nu putem predictibiliza corect acest capitol al bugetului”, a conchis Sorin MItitean.