Spitalul din Năsăud a cerut un computer tomograf dar nu a solicitat bani pentru reablitare. Un alt CT stă în cutii și este nefolosit în lipsa specialiștilor

582

Radu Moldovan: ”Eu nu cred că Spitalul din Năsăud trebuie să facă eforturi să dezvolte secții de chirurgie, pentru că ele nu se justifică”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea dar și președintele CJ Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, au vorbit astăzi și de situația de la spitalul orășenesc din Năsăud ” Dr. Grigore Tripon”. Discuția a vizat faptul că, actual conducere a acestu spiotal nu a cerut bani de la ministerul Sănătății pentru reabilitare și modernizare, dar a solicitat finanțarea aducerii unei alt computer tomograf, asta, în condițiile în care, un alt CT stă în cutii nedespachetat, primit de la Vatican nu cu foarte mult timp în urmă.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ” Este foarte bine, atunci când soliciți un aparat, să îți dimensionezi foarte bine structura de cheltuieli, pentru că, în funcție de numărul de paturi, spitalul este finanțat. Nu poți face rabat la materiale sanitare, la medicamente, dar să cumperi un computer tomograf, să plătești 40.000 de lei pe lună, întreținerea lui, ca să poți intra în contract cu Casa de Asigurări, să obții niște bani, ai nevoie și de personal medical, care nu este ieftin și care nu există. Vreți asta dacă pacienții au nevoie, dacă îl puteți întreține”, a spus Pintea.

Radu Moldovan: Dacă nu înțelegem că banii trebuie administrați eficient, vom avea o problemă cât casa

În privința acestui subiect, Radu Moldovan a fost cât se poate de tăios: „Am auzit astăzi că specialiștii, analizele care se fac, spun că avem nevoie de un computer tomograf la 500.000 de locuitori. Noi, la 300.000 de locuitori, avem unul la spital, unul la Sanovil, unul la Hiperdia… haideți să punem unul și în Năsăud…și în Beclean și de ce să nu punem și la Hebe, în Sângeorz? Dacă nu înțelegem că banii trebuie administrați eficient, vom avea o problemă cât casa! Eu am avut câteva discuții cu colegii și prietenii mei primari din Beclean și Năsăud și în următoarea perioadă o să o aprofundăm, pentru că va trebui să gândim o structură integrată a acestui sistem, chiar dacă Spitalul Județean este la CJ și cele două spitale sunt la Consiliile Locale. Pentru că fără o gândire integrată nu o să funcționeze lucrurile”, a spus Radu Moldovan, adăugând că cei de la Spitalul din Năsăud nu au cu cine să folosească computerul tomograf.

Mai mult, președintele CJ BN a mai spus următoarele: ”Eu cred că nu trebuie făcută chirurgie în Năsăud, eu cred că în Năsăud trebuie medicină de urgență, trebuie tratate bolile cronice, putem face secții de recuperare foarte performantă, trebuie să ne uităm la lucruri alternative. Eu nu cred că Spitalul din Năsăud trebuie să facă eforturi să dezvolte secții de chirurgie, pentru că ele nu se justifică”.

Reamintim că:  Spitalul Orășenesc Năsăud a primit 1,4 milioane de lei de la Ministerul Sănătății, pentru echipamente medicale ce urmează  achiziționate în acest an.