VIDEO: Stela funerară îngropată în Pădurea Codrișor și Armata Roșie la Bistrița

622

Pe data de 13 octombrie 1944 , mai multe companii din marea Armată Roșie, intrau în Bistrița, după ce, în prealabil, majoritatea sașilor dar și românii care au colaborat cu armata germană și cea hortystă, s-au retras spre Germania, acolo unde, oricum, sovieticii vor ajunge în primele luni ale anului 1945. Evacuarea saşilor a fost inițiată  de către șefii locali ai NSDAP (n.red. – Nazional Socialist Deutschland Arbeit Partei), adică Partidul Național Socialist al Muncitorilor din Germania, formațiunea politică care l-a propulsat pe Adolf Hitler la putere în 1933 când a devenit cancelar. De asemenea, planul a fost alcătuit de cei din SS, mai precis de generalul, (obertsgruppenfuhrer)  Arthur Martin Phleps. Deși, soldații sovietici vor intra și ocupa Bistrița fără a trage un foc de armă, există o legendă care povestește că un mic grup de infanteriști ar fi ajuns în laboratorul de biologie al actualului Colegiu Național LIVIU REBREANU și ar fi băut lichidul din recipientele în care erau ținute mai multe animale. Interesant este faptul că, pe 13 octombrie 1944, primar interimar al Bistriței și prefect este numit un ziarist: Ioan Costan, fost redactor șef și director al SAPTAMÂNII, iar ca viceprimar Victor Molnar.

 

Cu siguranță că, stela funerară din pădurea Codrișor a fost ridicată pentru a cinsti memoria celor 102 soldați și 3 ofițeri morți în luptele date contra armatelor germano-hortyste din județul Bistrița-Năsăud. În urmă cu 70 de ani, stela funerară ar fi fost amplasată într-una din cele două poieni din pădure, doar că, acum, la 75 de ani, monumentul de piatră la capătul căruia se află o uriașă stea roșie, zace pe jumătate  îngropat în pământ.

Prima poveste despre monumentele dispărute ale Bistriței- Stela funerară din pădurea Codrișor

Povestea știută a stelei funerare din pădurea Codrișor, un monument cu o stea roșie mare dedicat celor 102 soldați și 3 ofițeri morți din Armata Roșie, armată care a ocupat Bistrița pe data de 13 octombrie. Interesant este faptul că primar interimar al Bistriței și prefect este numit un ziarist: Ioan Costan, fost redactor șef și director al SAPTAMÂNII, iar ca viceprimar Victor Molnar… POVESTEA INTREAGA PE www.propolitica.ro

Publicată de PRO BN TV pe Sâmbătă, 27 aprilie 2019