Evaluarea Națională – Subiectele de la Română scris: Text de Lovinescu şi compunere despre lectură

859

Evaluarea Naţională din acest an a început, marţi, 18 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

La primul subiect la română la Evaluare Națională 2019, elevilor li s-a cerut să redacteze o argumentație pe baza unui text al genului dramatic

Elevii au primit un fragment din „Ultima cursă„, de Horia Lovinescu. Elevii au avut de găsit sinonime, de menţionat rolul cratimei, modul de formare a unor cuvinte cum ar fi băiețel, precum transcrierea unor cuvinte care conțin diftong. Una dintre cerințe a fost formularea unui enunț cu două idei principale, respectiv secundare din text.

La subiectul al doilea, elevii au primit un fragment din „A fost o dată un scriitor foarte încăpățânat” de Adina Nelega. Au avut de menţionat modul și timpul unor verbe, funcţia sintactică a unor cuvinte, transcrierea unei propoziții principale și a unei subordonate și construirea unei fraze cu două propoziții – o subordonată completivă directă introdusă prin conjuncția „dacă.

La punctul B al subiectului doi la română, elevii au avut de redactat o narațiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală în timpul unei activități de lectură.

Joi, 20 iunie, se desfăşoară proba la Matematică, iar vineri, 21 iunie, este programată proba la Limba şi literatura maternă.