TELCIU – Sever Mureșan: ” Retrocedarea M-urilor la proprietarii lor nu poate fi făcută numai prin modificarea Legii Silviculturii. Hai să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”

323

Primarul comunei Telciu, Sever Mureșan a vrut să lămurească situația terenurilor unor cetățeni cuprinse în amenajamente silvice încă din perioada anilor 1953-1956.

Sever Mureșan: ” Există denumirea de M în acele amenajamente silvice pentru ca acele terenuri să fie bine delimitate de proprietatea statului. Din păcate, aceste M-uri sunt tot în litigii, deși au trecut tot felul de legi care definesc proprietatea. Am ridicat această problemă în fața senatorilor din comisia de Ape, Păduri și Fond Cinegetic, însă, experiența mea de-a lungul tuturor acestor ani de când mă ocup și de această problemă, îmi arată că e foarte greu să dăm de capăt dacă nu vom reuși să modificăm legislația de resort”.

Potrivit celor spuse de primarul Mureșan, problema nu are rezolvare pe plan administrativ, fapt confirmat și de senatori: ” E nevoie ca legiuitorul să vină cu niște modificări. Sunt terenuri pentru fânațe sau pășuni, mulți dintre acești oameni au extrase de carte funciară, le folosesc de zeci de ani. Eu chiar am vorbit despre aceste lucruri delicate, mai ales că, noi, administrația, lucrăm la cadastrul general, la intabularea imobilelor din Telciu și, nu credeam că nu vom reuși să rezolvăm în timp util această problemă. Este absolut obligatoriu să dăm oamenilor ce este al oamenilor , mai ales că ei folosesc de generații aceste terenuri. Toată lumea recunoaște că sunt ale lor, dar ele nu pot fi retrocedate, fiind cuprinse în aceste amenajamente silvice ”, explică Sever Mureșan.