Traseele turistice montane sub asediul ciobanilor. Aceștia cer turiștilor taxă de trecere pe lângă stână

1100

Întâmplarea cu turistul belgian care a fost rupt în bătaie de ciobanii din Colibița, asta în spiritul pur românesc de-ai primi pe oaspeți cu pâine și sare, nu a fost, din păcate, doar un eveniment izolat.

Astfel, din zona Călimanilor și a ciobanilor ”bucuroși” de oaspeți, ajungem în Munții Rodnei, acolo unde, primarii din comunele de sub munte își doresc să dezvolte agroturismul. Potrivit stiridebistrita.ro , un alt caz a avut loc zilele trecute Parcul Național Munții Rodnei, acolo unde un alt cioban, tupeist și înarmat, ajutat de o impresionantă turmă de câini, a amenințat și sechestrat câteva persoane care circulau pe un traseu turistic marcat corespunzător, pretinzându-le acestora bani pentru a-i lăsa să-și continue drumul.

Din păcate, e vorba de un traseu marcat, adică un traseu official și, pe care circulă și grupuri de turiști în care există copii. Acum, din fericire a fost vorba de un grupă format din trei persoane adulte. Abia după ce au părăsit traseul de creastă și au intrat pe un alt traseu marcat, povestea devine terifiantă, deoarece drumul le-a fost blocat de un cioban care i-a amenințat cu un topor, acesta mai având asupra lui și un spray lacrimogen și o drujbă. Mai mult, ciobanul a sugerat că haita de câini, format din 15 patrupede,  e greu de stăpânit și că ar putea să îi muște.

Oamenii susțin că au fost sechestrați timp de aproape două ore, iar ciobanul le-a cerut o taxă de trecere de 100 de lei, până la urmă acceptând și suma de 50 de lei.

Ce spune șeful Salvamont Bistrița-Năsăud?

Mircea Baciu , vechi salvamontist și care lucrează în servicul public de salvamont alături de cei mai buni salvamontiști și alpiniști din Bistrița-Năsăud, ne-a confirmat ceea ce știam: ” Am fost și noi informați despre ceea ce s-a întîmplat în Parc, doar că, noi, neavând niciun fel de atribuții de ordine și disciplină, nu putem să facem foarte multe, eventual să stăm de vorbă cu acești ciobani, ceea ce am și făcut-o în repetate rânduri. Jandarmeria montani sunt cei care ar trebui să ia măsuri și să aplice sancțiuni. Și noi, salvamontiștii, ne-am lovit, în repetate rânduri, de acest gen de oameni”.

 

Din păcate, nu este prima dată când pe unele trasee montane, toate omologate, ciobanii de la stâni, cer mai mult sau mai puțin direct, o taxă de trecere, fie sub formă de bani, fie sub formă de țigări, băutură sau niște mâncare, de obicei conserve.