Ultimii ,,Șoimi” s-au întors din Afganistan. Ceremonialul militar de repatriere, în 1 martie, la Bistrița

555

Ultimul detașament din Batalionul 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” participant la Misiunea NATO ,,Resolute Support” din Afganistan, în perioada august 2018-februarie 2019, a sosit, în această noapte, la București și vor ajunge, în această seară, la Bistrița. Militarii bistrițeni au fost întâmpinați la aeroport de comandantul  Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului  Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Dorin Blaiu, fost comandant al batalionului în perioada 1999-2006, cel care a comandat misiunile ,,Șoimilor” în teatrul de operații din Afganistan (Enduring Freedon-2003) și Irak (Antica Babilonia-2005) și de comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, generalul Mircea Gologan.

După ce comandantul actual al ,,Șoimilor”, locotenent-colonelul Dan-Valer Orza a raportat încheierea misiunii din Afganistan, fostul comandant al batalionului, generalul maior Dorin Blaiu, a felicitat pe fiecare dintre militarii întorși în această noapte din teatrul de operații.

,,Moment emoționant. În primul și în primul rând, bine ați venit acasă! V-am așteptat cu mare drag, datorită unor multitudini de motive. Emoțiile pe care le trăiesc eu acum, le-ați trăit voi timp de șase luni în Afganistan, iar bcuuria revenirii acasă este reciprocă. Ati făcut ceea ce trebuia să faceți în Afganistan, v-ați îndeplinit misiunea așa cum ați făcut-o de fiecare dată când ,,Șoimii Carpaților au fost în teatrul de operații. Aprecierile sunt laudative la adresa dumneavoastră, atât din parte conducerii Statului Major al Forțelor Terestre, cât ți din partea Coamndamentului Forței Întrunite care a coordonat activitatea dumneavoastră.  Să ajungeti cu bine acasă, pe 1 martie e planificat ceremonialul militar. Va felicit că v-ați îndeplinit msiunea și sunt mândru de voi” a transmis militarilor abia sosiți din teatru locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Dorin Blaiu.

Vineri, 1 martie 2019, la Bistrița, va avea loc ceremonialul de repatriere  din teatrul de operații Afganistan a militarilor Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” la acre sunt așteptați să participe oficiali din Ministerul Apărării Naționale, dar și familiile militarilor întorși din misiune.

Cristina Rusu