Vechea aristrocrație transilvană reînviată la singurul festival al vinului din Bistrița-Năsăud. Secretele lui Bachus vor fi dezvăluite la Bistrița Wine Festival

643

Prima dată nectar al zeilor din bătrânul Olimp și, mai pe urmă,  băutura preferată a regilor traci, împăraților romani , vinul a început să curgă în pocalurile de argint și, mai pe urmă în paharele de cristal ale nobililor și adevăratei aristrocrații europene, de la Vladivostok la București, Cluj, Budapesta, Viena și Paris. În timp, așa cum vinul devine rege după s-a odihnit bine în sticle bine ascunse în crame de legendă, licoarea din struguri a devenit accesibilă multor oameni, toți dornici să guste din vinurile bătrânei Europe. Există și o poveste care spune că regele hunilor, Atilla, supranumit ”Biciul lui Dumnezeu pe pământ” , cel ajuns la porțile Romei ar fi murit după ce a consumat în exces mai multe feluri de vin fără a învăța și a cunoaște cum anume se bea această nobilă licoare. Dincolo de această legendă, în vremurile moderne există oameni care au descoperit secretele vinurilor și, care  vor dori să vi le împărtășească.

Unde? La Muzeul Județean Bistrița Năsăud, fiind vorba de un eveniment organizat de  Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Transilvania Print.

Când?  Vineri 23 august și sâmbătă 24 august între orele 12.00 și 20.00, iar duminică 25 august între orele 12.00 și 18.00.

Pentru că, a bea vin poate fi un act aproape artistic, iar vinul merge foarte bine cu o expoziție de pictură sau lectura unei cărți bune, cel priceput în toate acestea, cel care le știe sensul și misterul, este nimeni altul decât Marin Ecedi,  gazda perfectă a acestui festival. Alături de el și de  Transilvania Print, vor onora cu noblețea vinurilor aduse din crame, mari producători, nume bine cunoscute în Bistrița-Năsăud, în Transilvania dar și în întreaga țară. Nu vor lipsi cramele de la Valea Ascunsă, Zaig, Jelna, Lechburg sau Crama Gorgandin din Apold, Sibiu. De accord cu vinurile, doar că prezentă va fi și o pălincă! Ați ghicit!  Și nu orice pălincă, ci pălincă din Ardeal, de-a lui Ilie Galben, cel cu faimoasele sticle de pălincă desenate cu pene de păun tradițional din zona Năsăudului.

”Savurează informat! Am creat acest eveniment din dorința de a onora oamenii și locurile, de a vă îmbia să savurați informat vinurilor alese. DeVino cunoscător! Cramele de jur împrejurul județului Bistrița-Năsăud și nu numai vor prezenta soiurile care le fac cinste, ocazie cu care vă invită să cunoașteti și să savurați vinurile alese”, spune Marin Ecedi.

Trebuie știut că: Marin Ecedi și echipa sa de la Transilvania Print sunt deja profesioniștii și și oameni de calitate  în marketingul cultural dar și în publicitatea de calitate, în printuri de-o calitate ireproșabilă. În februarie 2018, la exact un de la organizarea primei expoziții de pictură într-un spațiu care aparține unei organizații private, aici fiind vorba de Galeria ”Concentric”, Marin Ecedi, Mircea Oliv și echipa de la Transilvania Print, au venit cu un nou concept, cel puțin pentru piața bistrițeană de resort: vernisarea unei expoziții de pictură în și după o degustare de vinuri special și prezentate de un oenolog cu ”staif”, clujeanul Darius Pripon.