Veneția văzută de pictorul Marcel Lupșe la Galeria de Artă ”Concentric”

298

Galeria de Arta Concentric va invita joi, 18 aprilie 2019, ora 18.00 la vernisajul expoziției personale de pictura și desen „ET IN VENEZIA EGO” a pictorului bistritean Marcel Lupșe.

Văd eu că dincolo de Thomas Mann și a sa carte cu cele nouă povestiri  ”Moarte la Veneția”, stă Marcel Lupșe cu picturile și desenele sale care ne dezvăluie fețe și fețe ale orașului dogilor. Nici o asemănare cu povestirea care dă titlul cărții, Lupșe vorbind în tușe speciale despre acest oraș al apelor și asaltat de ele.

 

”Veneția, la crepuscul, emană o lumină nemaiîntâlnită în altă parte, fiindcă aici scânteierea cerului se unește cu scânteierea apei, adică se îmbină două infinituri sub ochii mirați ai mărginirii noastre omenești. Toată faima apusă a lumii se oglindește în acest oraș mirific, în care nu se simte doar urma pașilor lui Vivaldi sau Mozart, ai lui Ezra Pound sau Stravinski, ci și umbra lui Petru Cercel, a lui Vasile Alecsandri sau Nicolae Iorga. Peste toate, lumina aceasta, eternizată de Eminescu sub forma lunii ce „pătrunde înălbind păreții”, i-a atras și pe pictori. Între ei, maestrul Marcel Lupșe vine cu tușele sale inconfundabile, cu un suflu hrănit la Carpați și conduce mai departe Cetatea Dogilor spre nemurire. Câtă vreme mai sunt astfel de inamici ai perisabilului, precum artistul român transilvan menționat, Veneția nu se afundă în ape, ci, dimpotrivă, se înveșnicește spre ceruri.”, acad. Ioan-Aurel POP – Preşedintele Academiei Române