Verzii bistrițeni sunt nemulțumiți de modul dezastruos prin care se intervine în procesul de regularizare al unor râuri din județul Bistrița-Năsăud. E vorba de doi afluenți ai Șieului: Dipșa și Lechința

535

Președintele verzilor bistrițeni, Marius Bălan, a trimis o scrisoare deschisă unui număr de opt instituții publice în legătură cu  modul dezastruos prin care se intervine în procesul de regularizare al râurilor din județul Bistrița-Năsăud, proiect promovat și finanțat de Guvernul României.

Marius Bălan: ” Suntem foarte nemultumiți de soluțiile tehnice alese și de materialele care se folosesc pentru taluzarea și îndiguirea malurilor pe unul din afluenții Râului Șieu, în speță Pârâul Dipșa și Pârâul Lechința. Este vorba de un material de polipropilenă, care nu este biodegradabil, cu asperități asemănător ștergătorului de picioare. Conform imaginilor atașate, aceste materiale sub forma unor suluri de dimensiuni considerabile, se desfășoară pe marginile Pârâului Lechința, se pune piatră și se toarnă beton.

Atragem atenția că în campaniile de igienizare a malurilor râurilor, desfășurate de organizațiile semnatare, în fiecare an de cel puțin 2-3 ori, se strâng cantități impresionante de recipienți de plastic și materiale asemănătoare. Soluțiile tehnice propuse și materialele folosite în aceste lucrări de regularizare a malurilor folosesc în acest context cantități și mai mari de plastic, plasat voit pe malurile râurilor, direct în contact cu mediul, ceea ce este strigător la cer. Acest geotextil, cu nume pompos, nu este altceva decât un înlocuitor al deșeurilor din plastic, turnat în altă structură, la fel de periculoasă.

După cum bine știți, zona la care facem referire face parte din SIT NATURA 2000 ȘIEU-BUDAC (ROSCI0400). Până acum era locul ideal în care multe specii de pești migrau pentru depunerea icrelor, dar și un important loc de cuibărit pentru păsări din ordinul Passeriformes.

Cerem instituțiilor dumneavoastră ca în regim de urgență să dispună controale și stoparea acestor lucrări cu materiale dăunătoare mediului natural. După un studiu serios cerem înlocuirea acestor materiale din plastic cu materiale prietenoase cu natura. Recomandăm prezența la fața locului a unor specialiști (biologi, ihtiologi, geologi, protecția mediului), care zilnic să monitorizeze lucrările”.

 

Scrisoarea este adresată următoarelor instituții publice: Agenția Națională pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Garda Națională de Mediu, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa – SGA BN, Prefectura județului Bistrița-Năsăud

Garda de Mediu Bistrița-Năsăud, Agenția Națională pentru Arii Protejate

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Agenția Națională Pentru Resurse Minerale.