Viceprimarul Cristian Niculae: Între 2019 și 2020 vom implementa în Bistrița proiecte în valoare de 100 de milioane de euro

418

Președinte al PSD Bistrița și viceprimar din 2016, Cristian Niculae susține că a fost nevoie de cel puțin doi ani oentru ca viitoarele proiecte să poată fi implementate, valoarea acestora fiind una uriașă: 100 de milioane de euro, bani nerambursabili. El mai spune că e vorba de proiecte ce sunt finanțate fie prin POR 2014-2020 (Programul Operațional Regional) sau prin PNDL, adică prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Despre ce proiecte este vorba?

Potrivit celor spuse de Cristian Niculae, doar în domeniul educației, în 2019 va începe reabilitarea sau modernizarea a șase școli: ” Sunt trei școli gimnaziale, trei licee și două grădinițe. În mandatul cărui primar s-au mai reabilitat opt unități de învățământ. Sigur, au mai fost școli, iar aici vorbesc de reablitarea Colegiului Național Liviu Rebreanu, fără Corpul A. Doar că, acum trebuie să spunem că există șanse uriașe în ceea ce privește modernizarea acestui corp de clădire: avem o confirmare din partea președintelui Radu Moldovan, banii există de la bugetul Ministerului Dezvoltării, doar că trebuie lămurită situația proprietarului clădirii, imobilul fiind doar în administrarea primăriei Bistrița pe 90 de ani. În acest sens, știu se pregătește o Hotărâre de Guvern prin care situația juridică a acestui imobil va fi lămurită, ceea ce va însemna că ministerul de resort va debloca o sumă uriașă alocată pentru  reabilitare: 11 milioane de euro. Este o clădire emblematică pentru Bistrița, așa că merită să aibă parte de o modernizare, care e absolute necesară. Totuși, vorbim de Colegiul Național LIviu Rebreanu, școală în care învață peste 1.700 de elevi”.

Fără dubii, mai spune Niculae, ”peste doi ani, vom avea opt unități de învățământ reabilitate”.

Axa de transport public: ” Este o altă zonă unde vom veni cu investiții masive. Suntem la faza de-a urca pe SEAP documentația pentru licitație, asta pentru a vedea cu ce firmă vom lucra la reconfigurarea axei de transport public pe traseul Gării-Decebal-Andrei Mureșanu-Năsăudului, valoarea proiectului fiind de 11,4 milioane de euro, adică vreo 50,4 milioane de lei. Reabilitarea infrastructurii rutiere se va face din perete în perete, din bloc în bloc, cu reconfigurarea spațiilor verzi, cu refacerea în integralitate a trotuarelor și arterei de circulație”.

Green City

Niculae a mai arătat că tot în cadrul axei de transport, se va derula și proiectul ”Linia Verde”, valoarea acestuia fiind de 12,7 milioane de euro, adică 58,8 milioane de lei: ” Suntem aproape gata cu proiectul tehnic, iar la finalul lunii februarie vom semna  contractul de finanțare. Așa cum se știe, linia verde va lega cartierul Unirea de Viișoara, fiind vorba de transportul în comun care va trece prin centrul orașului, mai precis în zona administrativă, adică primărie, Consiliul Județean sau Prefectură, cu autobuze complet electrice și, care vor circula pe o bandă separată de restul traficului. Transportul va fi gratuit, interesul nostru fiind acela de-a dilua traficul, de-ai obișnui pe bistrițenii care lucrează în aceste sectoare să vină la serviciu cu autobuzul electric”. El a mai precizat că proiectul are în cuprins și o pistă pentru bicicliști protejată.

Centrul Intermodal: ” Știu că este un proiect care nu este prea bine primit, asta pentru că nu se înțelege foarte bine scopul final al centrului, ce se vrea cu această poveste. Poate că nu a fost foarte bine explicat, dar eu vin și spun că el vine să aducă o nouă cale de trecere peste calea ferată, care, aproape că taie orașul în două părți: Avem doar cinci paseje de trecere, noi, venim să deschidem o trecere aeriană care va lega Gării de Tărpiului. De facto, vorbim de o autogară suspendată și care va rezolva circulația din zonă, deseori blocată de mașinile care aduc cetățenii din între județul la autogară și la gară”, a explicat viceprimarul Cristian Niculae.

Întrebat când vor fi finalizate toate aceste proiecte, Cristian Niculae a spus următoarele: ” Dacă începem lucrul în acest an, e nevoie de doi ani. Punct. Firmele de construcție care nu vor respecta termenul scris în contractul de execuție vor fi penalizate. Aceste proiecte în valoare de 100 de milioane de euro sunt proiecte garantate. Eu cred că le vom implementa în proporție de sută la sută”, susține viceprimarul Niculae.