VIDEO: Primarul Romeo Florian : 2019 este un an al marilor proiecte la Lechința dar și al finalizării cadastrului general

436

Primarul comunei Lechința, Romeo Florian este optimist în ceea ce privește bugetul pentru 2019, dar și în privința proiectelor care vin să modernizeze cea mai mare localitate a zonei de câmpie a județului Bistrița-Năsăud. Din ceea ce spune edilul Lechinței, unul din marile proiecte ale anului în curs este cel al cadastrului general, implementat cu ajutorul Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, finanţat de Guvernul României: ” Este un program amplu pentru că vizează lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor pentru întreg teritoriul al comunei. Este vorba de 13.500 hectare, din care intravilan avem aproximativ 1000 hectare. Este un proiect la care eu ţin foarte mult. Dorim să-l finalizăm în acest an. Până la finalul lunii februarie, toate documentaţiile vor fi depuse pentru verificare la OCPI, vor fi afişate la sediul Primăriei pentru eventuale contestaţii, iar până de Crăciun ne propunem ca în pondere de 96-97% să înmânăm cetăţenilor extrasele de carte funciară, atât din intravilan, cât şi din extravilan. Sperăm ca până la finele anului să înmânăm peste 97% din cărţile funciare

INTERVIURILE PROPOLITICA: Astăzi, primarul comunei Lechința, Romeo Florian. Vorbim despre administrație și proiectele sale pe 2019… Pe Romeo Florian il veți putea auzi in direct pe radio Balada, vineri, 8 februarie, de la ora 15.00

Publicată de Alin Cordos pe Miercuri, 6 februarie 2019

 

Infrastructură rutieră locală

” Avem proiecte multe și investiții noi care trebuie să intre în comună. Așa cum știți și am mai discutat toate acestea, împreună cu Galații Bistriței am constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Dipşei”, care beneficiază de finanţare europeană pentru un proiect de infrastructură rutieră în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Este vorba despre un proiect de două milioane de euro, lucrările fiind realizate în proporție  de peste 50%.  Lucrările ar trebui încheiate la finalul lunii mai 2019, așa că a trebuit să mă întâlnesc cu firma constructoare, pentru pentru a stabili un grafic de execuţie, astfel ca termenele să fie respectate”, spune edilul Lechinței. Potrivit lui Romeo Florian, e vorba de reabilitarea drumului Tonciu-Sângeorzu Nou.

ROMEO FLORIAN: ” Tot la capitolul drumuri,  suntem aproape în faza de recepţie la un proiect de modernizare a infrastructurii agricole. E un proiect prin care s-au asfaltat aproximativ 10 km de drumuri agricole, finanţarea fiind prin PNDR, de un milion de euro. E vorba de valea Dipșei, acolo unde von avea și un pod. NU trebuie uitat aici și de un al treilea proiect de infrastructură rutieră  finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cu o valoare de aproximativ 7,2 milioane lei . Concret, vom asfalta  una dintre cele mai importante străzi din Lechinţa, cea spre Gară, dar şi o altă stradă din Ţigău care asigură legătura dintre DC 27A cu un drum agricol. Cred că, până în 2020 acest proiect să fie finalizat şi atunci putem vorbi de o medie de 80% de drumuri asfaltate, la nivelul întregii comune, care include şapte sate. Vermeşul şi Lechinţa vor avea 100% din străzi modernizate”.

Sângeorzu Nou: Canalizare și stație de epurare

” Rețelele sunt aproape finalizate în proporție de 90%, aici vorbesc de săpăturile necesare, conducta este în pământ. Îmbucurător este faptul că  prin acest proiect sunt asigurate inclusiv realizarea căminelor de la limita proprietăţii. În această primăvară ar urma să debuteze lucrările la staţia de epurare, astfel încât să fie dată în funcţiune în această vară. Eu am vrut să mergem în paralel cu Master Planul, dar aceste două lucrări nu s-au suprapus, marele proiect județean de apă și canal fiind întârziat. Oricum, la Sângeorzu Nou, 250 de gospodării vor fi racordate la reţeaua de canalizare, grație aplicării Programului Național de Dezvoltare Locală”, punctează Romeo Florian.

Infrastructură educație

În privința infrastructurii preșcolare, primarul Romeo Florian ne-a vorbit de două grădinițe care urmează să fie construite la Vermeş şi Sângeorzu Nou, cu fonduri europene: ” Valoarea proiectului este de 500 de mii de euro, în locul vechilor immobile urmând să apară doă grădinițe adpatate noile cerințe ale anului 2019”, arată primarul din Lechința.

Tot în acest an, din buget local, spune Romeo Florian, ”vom începe și construcția unei capele în satul Vermeș, lucrare care o vom finaliza, cel târziu, în primăvara anului 2020, deși, speranța mea e că va fi gata la toamnă”.

 

Poliția va avea propriul sediu la Lechința

Potrivit lui Romeo Florian, în urma unei discuții avute cu ministrul de Interne, Carmen Dan, la Lechința va fi construit un imobil care va adăposti postul local de poliție dar și mai multe apartamente unde vor locui polițiștii: ” Va fi o construcție pe modelul celei în care am făcut sediul SMURD și ISU, mai ales că, începînd cu data de 1 februarie,  Secţia 3 Poliţie Rurală este funcționabilă, ea desfășurându-și activitatea în fostul sediu al primăriei Lechința, în chirie, vechiul post, clădirea fiind înapoiată unui cetățean austriac. Să sperăm că ne vom mișca foarte repede cu acest imobil”.

 

1,6 milioane de lei pentru un iluminat public modern

” Un proiect important este cel care vizează iluminatul public, modernizarea acestuia. Finanțarea se face prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală, fiind vorba de 1,6 milioane de lei, bani cu care vom înlocui toate becurile de pe stîlpi care străjuiesc drumurile județene sau cele locale, cu leduri și, care vor asigura un iluminat modern dar ne va ajuta să reducem costurile la 50%”, conchide Romeo Florian.