Viorica Hojda și Dănilă Filipoi, dascălii care duc faima comunei Șanț prin cântec popular

449

Adevărații interpreți ai cântului popular au un mod special în care aceștia percep, păstrează şi redau creaţiile folclorice. Meritul lor este deosebit de important iar faptul că reuşesc să păstreze nealterate atât cântecele în sine, fie ele doinite sau de joc, cât şi stilul de interpretare, autencitatea în cele mai subtile detalii, îi plasează într-o sferă preţioasă. Viorica Hojda și Dănilă Filipoi, din comuna Șanț, se încadrează în această categorie, cântecele din Țara Năsăudului pe care le-au făcut cunoscute de-a lungul anilor sunt adevărate exemple de nestemate autentice.

Dascăli de profesie, Viorica Hojda și Dănilă Filipoi au intrat în conştiinţa colectivă şi în inimile celor care i-au ascultat ca niște artiști maturi, oameni de mare valoare artistică şi sufletească, cu cariere impresionante de peste trei decenii, încununate de la un capăt la altul. Au videoclipuri şi apariţii TV, multe spectacole în ţară şi străinătate, fiind respectați peste tot pe unde merg, însă după cum recent ne-au mărturisit sunt onorați că fac cinste comunei natale care este Șanțul.

S-au născut ca să cânte şi ca să încânte

Viorica Hojda s-a născut la data de 21 august 1958, la Șanț, fiind absolventă a Liceului Pedagogic din Năsăud (1973) și a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca (2008). A fost atrasă de frumusețiile culturii populare învățând de la mama sa primele melodii populare, pe care le-a adunat într-o culegere. Viorica Hojda este componentă de bază ansamblului folcloric ”Izvorul Someșului” din Șanț, participând la diferite manifestări artistice locale, naționale și internaționale. A obținut Marele Premiu ”De dor și de omenie” la Festivalul Național ”Rădăcinile eternității” de la Zalău, fiind laureată de asemenea laureată la festivaluri de folclor din Turcia , Bulgaria, Macedonia și Grecia. Unele dintre creațiile populare culese de Viorica Hojda au fost cuprinse în culegerea de folclor ”Someș, apă curgătoare” scrisă de profesorul și etnologul Liviu Păiuș. De asemenea, unele creații populare culese de Viorica Hojda au fost citate în lucrarea ”Folclorul Țării Năsăudului” de același autor. Peste toate, Viorica Hojda este o prezență activă în viața culturală, socială și obștească a comunei Șanț, ducând faima localității de unde izvorăște Someșul în țară și străinătate.

Dănilă Filipoi a văzut lumina zilei la 29 noiembrie 1975, în comuna Șanț, unde a urmat cursurile primare și gimnaziale, apoi Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca și Facultatea de Teologie din Oradea, devenind profesor de religie în comuna natală, la Școala Gimnazială ”Enea Grapini”. Din anii școlii a fost fermecat de muzica populară beneficiind și de o frumoasă voce cu modulații specifice cântului someșan. A cercetat mai mulți rapsozi populari și mai ales pe Florian Olariu care i-a transmis multe cântece populare pe care le-a înregistrat cu orchestra condusă de Anghel Urs din Bistrița. A debutat în spectacolul concurs ”Zestrea satului” din 2003, ajungând până la faza națională. De atunci a întreprins turnee cu ansamblul ”Izvorul Someșului” din Șanț sau cu ”Păunița” din Sângeorz-Băi. Este laureat al Festivalului de la Buzău sau cel din Zakopane (Polonia) unde a obținut premiul II, cu premii și mențiuni la ”Toamna bistrițeană”, ”La poale de Țibleș”. A participat cu elevii la manifestări cultural-artistice unde a obținut succes notabile: premii speciale la festivalurile ”Dunărică”, ”Raza soarelui”, ”Seara Crăciunului nost”. Colaborează de ani buni cu televiziuni și posturi de radio locale, județene și naționale.

Cuvinte de mulțumire față de primarul Ioan Szabo, vizavi de implicarea edilului în păstrarea tradițiilor cultural-artistice în comuna Șanț

Cei doi artiști țin, pe această cale, să-și manifeste gratitudinea față de primarul comunei Șanț, inginerul Ioan Szabo, pentru sprijinul acordat pentru menținerea activitățiilor cultural-artistice din localitate la un nivel ridicat, cu accent pe prezervarea tradițiilor strămoșești, edilul reușind să facă din Trupa de Teatru Nescris ”Constantin Iugan” şi Ansamblul Folcloric ”Izvorul Someşului” mărci înregistrate ale comunei Şanţ. ”Este mare lucru pentru comunitatea noastră din satele Șanț și Valea Mare, faptul că primarul Ioan Szabo s-a implicat cu toată voinţa de care poate da dovadă, în organizarea pentru marele public, a unor activităţi cu caracter cultural artistic, menite să reînnoade tradiţiile populare, în ciuda prezentului tot mai trepidant, mai plin de greutăţi al fiecăruia dintre noi”, au ținut să transmită cei doi artiști portretizați în rândurile de mai sus.