Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată astăzi, 11 noiembrie 2019, la Bistrița.

360

O ceremonie militară și religioasă  a avut loc la sediul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, lângă Monumentul Eroilor Batalionului 812 Infanterie.

Evenimentul a debutat cu acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național și oficierea serviciului religios de către preotul garnizoanei Bistrița. În continuarea manifestării, un moment emoționant l-a constituit păstrarea unui moment de reculegere în memoria eroilor Batalionului 812 Infanterie care și-au pierdut viața în teatrele de operații de pe planetă: căpitanul Ţifrea Cătălin (căzut la datorie în teatrul de operaţii din Angola în anul 1998) şi sublocotenenţii post-mortem Filip Cristian Petru şi Sfecheş Marius Florin (căzuţi la datorie în Afganistan, în anul 2010).

Au urmat, apoi, alocuțiunile locțiitorului Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, col. Ioan-Marian Cristurean, a președintelui Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi, filiala Bistriţa, maior (rz.) Nicolae Paţainea şi a viceprimarului municipiului Bistriţa, Cristian Marius Nicolae, care și-au exprimat respectul și recunoștința față de veteranii teatrelor de operații, adevărați ambasadori ai României în lume.

În cuvântul său, locțiitorului comandantului Brigăzii 81 Mecanizată, colonelul Ioan-Marian Cristurean, şi-a exprimat aprecierea faţă de veteranii teatrelor de operații: „Mă închin cu recunoştintă în faţa militarilor care au demonstrat valori eterne precum patriotismul, onoarea şi demnitatea, câştigând locuri de frunte în paginile istoriei. Au lăsat acasă părinţi, fraţi, surori, soţii şi copii, punându-şi viaţa în slujba patriei…apoi s-au întors din teatrele de operaţii la casele lor, cu durerea pierderii camarazilor scrijelită adânc pe suflet, demonstrând că dragostea de ţară se măsoară prin fapte!………Ne gândim acum şi aici şi la cei care, departe de casă şi de cei dragi, îşi îndeplinesc cu responsabilitate şi profesionalism misiunile încredinţate în cele mai fierbinţi puncte ale lumii, şi le dorim să se întoarcă cu toţii sănătoşi acasă”.

Comemorarea militarilor bistrițeni căzuți la datorie în teatrele de operații s-a încheiat cu depunerea unor coroane de flori la Monumentul Eroilor Batalionului 812 Infanterie și prin defilarea gărzii de onoare pe acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistrița.

Anterior ceremoniei militare și religioase de la sediul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, la ora 10, camarazii sublocotenentului (pm) Cristian Filip au depus o jerbă de flori la mormântul eroului din Cimitirul Militar Bistrița

Cinste și onoare eroilor români căzuți la datorie în teatrele de operații de pe planetă!

Cristina Rusu