1 Decembrie – Ziua Naţională a României. Ce mesaje transmit oficialitățile locale

178

Ziua Naţională a României este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 Decembrie. Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta, la 1 decembrie 1918, rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Cu prilejul acestei zile, oficialitățile locale din Bistrița-Năsăud au transmis mesaje:

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha: ”Anul acesta, pandemia ne obligă la o altfel de Sărbatoare națională a României: una fără festivități, fără defilare, fără acea bucurie publica a zilei de 1 decembrie. Aceasta nu înseamnă că nu purtăm sărbătoarea națională în suflet, dimpotrivă, e un moment în care putem să ne bucurăm alături de cei foarte apropiati, și, mai ales, să ne gândim cu speranță la ziua de mâine. CEL mai puternic mesaj al zilei noastre naționale este UNITATEA. Ziua de 1 Decembrie vorbește despre unirea în cuget și simțiri. Si acest mesaj e mai actual ACUM decât niciodată. În această criza a pandemiei noi nu putem câștiga decat ÎMPREUNĂ. Nici personalul medical și nici autoritățile nu pot câștiga această luptă dacă noi toti ceilalți nu ne luptăm să o câștigăm. Acum chiar avem nevoie de unitate ca să trecem impreună, cu grijă fata de semenii noștri și de sănătatea fiecăruia, cu empatie, prin aceasta luptă cu un inamic nevăzut. Si după vom avea nevoie de unitate pentru a reclădi împreună, economic, ceea ce pandemia ne-a luat”.

Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc: ”Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost și va rămâne unul dintre cele mai importante și mai înălțătoare momente din istoria României, eveniment care, în pofida trecerii timpului, este și va fi mereu viu în sufletele românilor. Împlinirea unității naționale nu a fost numai un rezultat al activității oamenilor politici, guvernelor sau partidelor, ci a fost, în primul rând, voinței întregii națiuni române. Să păstrăm în sufletele noastre dorința, speranța și spiritul înaintașilor noștri, să rămânem uniți în suflet și-n simțiri și să continuăm să alegem un singur drum care stă la baza împlinirii noastre – unitatea. La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, Bistrița! La mulți ani bistrițenilor de oriunde”.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan: ”Ziua Națională a României este un răsunet, dovada că prin unitate învingem orice inamic- vizibil sau invizibil-, iar prin faptele noastre avem puterea să clădim și să reclădim o țară. Nimic nu se face de la sine. Pentru Marea Unire din 1918, uniți au luptat și s-au jertfit sute de mii de români. De aceea, dragii mei, acesta este cea mai importantă și emoționantă sărbătoare a națiunii noastre. Este ziua în care celebrăm curajul, patriotismul, ambiția, unitatea, sentimentele puternice care, generație după generație, ne-au unit în jurul unor proiecte și idealuri majore. De data aceasta, nu o sărbătorim prin evenimente, ci luptăm cu un inamic invizibil, care prin responsabilitatea și acțiunea noastră, trebuie învins. Cu profund respect, mă-nclin pentru cei ce au luptat și au  proclamat în 1918, Marea Unire de la Alba Iulia. De Ziua Națională nu celebrăm doar un eveniment istoric, ci și valorile și ecoul pe care aceast proiect de țară ni l-a lăsat moștenire. La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România! Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră și pe noi toți!”.

Ionuț Simionca – deputat PMP: ”Dragi bistrițeni, oriunde-n lume vă aflați, cu ocazia Zilei Naționale a României, vă urez, din suflet, să fiți sănătoși și să aveți vise mari pentru cei dragi și pentru țară.Îmi doresc ca România să aibă conducători înțelepți, ca la 1918, care să înțeleagă dificultatea vremurilor pe care le trăim, dar să vadă, de asemenea, oportunitățile istorice ale momentului și să îi ducă pe românii uniți spre progres.Îmi doresc ca peste 4 ani, la 1 decembrie 2024, în Bistrița-Năsăud să circulăm pe Autostrada Nordului, iar bistrițenii să nu mai fie nevoiți să plece în străinătate pentru un trai mai bun. Împreună vom reuși!”.

Robert Sighiartău – deputat PNL: ”Alături de familie și cu Dumnezeu în suflet, românii au trecut întotdeauna peste orice greutăți. De ziua ei, din dragostea românilor, România își adună speranțele, energiile și merge mai departe!La mulți ani, români!Dumnezeu să binecuvânteze România!”.

Diana Morar – secretar de stat în Ministerul Justiției: ”Sărbătorim astăzi 102 ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România Mare. Această zi reprezintă un moment unic, special, marcat de recunoștință, solidaritate și speranță. Este ziua în care rememorăm și cinstim jertfa strămoșilor noștri, care au găsit curajul să lupte pentru constituirea statului național român.La Mulți Ani, România!La Mulți Ani, dragi români!La Mulți Ani, dragi bistrițeni!”.

Ioan Deneș – senator PSD: ”La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”.