luni, august 8, 2022
AcasăEveniment2 august - Ziua naţională şi europeană de comemorare a Holocaustului împotriva...

2 august – Ziua naţională şi europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

-

Din anul 2015, data de 2 august a fost instituită Ziua Europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor. Această dată este astfel desemnată pentru că în noaptea de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, cei 2.897 de membri de etnie romă rămași în viață – femei, bătrâni și copii din așa-numitul “lagăr al țiganilor” au fost exterminați în camerele de gazare.

În România, prin Legea nr. 124/2020, această zi a fost declarată Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen. Cuvântul „samudaripen” înseamnă ucidere în masă, ucidere totală (în limba romani). Instituţiile europene și fiecare ţară din Uniunea Europeană prin instituțiile naționale au responsabilitatea comună de a lupta împotriva discriminării şi a atitudinii rasiste faţă de romi şi de a îmbunătăţi integrarea acestora.

Astăzi, la 78 de ani de la acel eveniment întunecat al istoriei, aducem un profund omagiu memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului pentru a nu uita suferinţele îndurate, efectele devastatoare ale urii rasiale şi pericolul ideologiilor extremiste.

Este de datoria noastră morală pentru victimele Holocaustului romilor să facem cunoscut faptul că trebuie să trăim într-o lume care să aibă la bază pacea între popoare, respectul între etnii, nediscriminarea, iubirea față de aproapele nostru și credința în Dumnezeu.

Sursa: Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Rămâneți conectați

5,700FaniÎmi place
spot_img

Ultimele știri