4 contracte cu finanțare europeană pentru Bistrița. Vezi despre ce este vorba

448

Informația a foct confirmată de primarul Ovidiu Crețu, fiind vorba de patru proiecte care urmează să fie finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Este vorba despre reabilitarea unor corpuri de clădire la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, reabilitarea unor imobile la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa, Modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public, dar şi înfiinţarea unui Centru de zi pentru persoane vârstnice pe str. O. Goga, prin reabilitarea unui punct termic.

„La Liceul „Grigore Moisil” sunt trei corpuri de clădire (nu discutăm de corpul principal şi de atelier), care vor fi reabilitate total. În fosta clădire unde a funcţionat internatul vom face cămin-internat pentru elevi şi studenţi, la standarde europene actuale, cu camere de două persoane, cu baie. În celelalte două corpuri de clădiri vor fi ateliere, laboratoare, pentru informatică şi o clădire cu funcţiuni noi, pentru extinderea şcolarizării, şcoala profesională şi altele. Valoarea totală a proiectului este de 31 milioane lei. Din această sumă, contribuţia municipiului Bistriţa este de 7 milioane lei”, a explicat Crețu.

Școala Gimnazială nr.1

„Clădirea principală a fost reabilitată cu finanţare de la bugetul local, în perioada 2010-2013. Vom reabilita corpul B, aducându-l la standarde obişnuite, care se înţelege că sunt europene, iar pe locul curţii actuale vom realiza, la demisol, o sală de sport, iar deasupra un teren de sport sintetic. A fost o idee bună a proiectantului. Nu am putut înălţa foarte mult această sală şi atunci ea va fi la demisol. Vechea sală de sport şi atelierele vor primi funcţiuni noi şi vor fi reabilitate total, astfel încât Şcoala Gimnazială nr. 1 va avea toate corpurile la standarde obişnuite. Valoarea totală a proiectului este de 18 milioane lei, iar totalul finanţării de la bugetul local este de 4,9 milioane lei”.

Puncte termice: „În părculeţul alăturat este plin de oameni, din luna aprilie până în octombrie. Aici vom crea condiţii nu numai pentru persoanele cu probleme, care pot fi aduse şi lăsate peste zi, ci şi pentru cei care locuiesc în zonă şi vor să joace şah sau table în respectiva clădire. Proiectul nu are o valoare foarte mare, pentru că am fost nevoiţi să ne limităm  ca să ne putem încadra în prevederile şi alocările care au fost pe axe – 3 milioane lei, din care 753.000i  este suma cu care contribuim noi”, a arătat primarul Creţu.

Modernizarea iluminatului public

„Modernizarea şi reabilitarea iluminatului public în municipiul Bistriţa”, în valoare de 18,2 milioane lei, care va asigura modernizarea sistemului pe 86 de străzi şi în două parcări (în spate la blocul Dallas şi Mihai Eminescu). Este vorba despre înlocuiirea a 1139 corpuri de iluminat cu LED, pe reţelele existente vor fi montate în plus alte 310 corpuri de iluminat. „Vom avea extinderi de reţele de 21, 28 km cu 745 corpuri de iluminat, în total 2100 corpuri de iluminat care vor avea toate şi telegestiune. Adică, fiecare sursă de iluminat va avea acel dispozitiv care va transmite la un dispecerat situaţia locală şi va putea fi reglată intensitatea luminii pentru fiecare din cele 2100 corpuri din dispeceratul pe care-l avem. O economie de 43,28% calculată la consumul de energie electrică pentru iluminat. Noi plătim anual aproximativ 2 milioane lei curent electric pentru iluminatul public, ceea ce înseamnă 425 mii euro pe an, economia fiind undeva la 183 mii euro”, a concluzionat primarul municipiului Bistrița.