5000 de romi se întâlesc astăzi la Dumbrăveni, Sibiu, pentru a celebra 100 de ani de la înființarea Adunării Generale a Romilor

816

Astăzi, comuna Dumbrăveni, fostă Ibașfalău, din județul Sibiu,  va fi locul unde romi veniți din întreaga Transilvanie vor celebra cei 100 de ani împliniți de la Adunarea Generală a Romilor.

Sucursala Bistrița-Năsăud a Partidei Romilor Pro Europa va fi reprezentată de peste 80 de persoane. Nu vor lipsi liderii din cele 15 mari comunități de romi din Bistrița-Năsăud, dar nici președintele Emil Neia Lăcătuș. Foarte mulți dintre romii bistrițeni se vor deplasa la Dumbrăveni cu un autocar, în timp ce alții vor merge la celebrare cu mașinile personale.

La Dumbrăveni este așteptată să ajungă și conducerea Partidei Romilor Pro Europa, adică președintele Nicolae Păun dar și președintele executiv, deputatul Cătălin Manea. De asemenea, sunt așteptați la Dumbrăveni, politicieni locali, regionali sau chiar lideri naționali ai unor formațiuni politice.

Odată cu acest eveniment, se dorește crearea unui spațiul în care, romii să dezbată importanța acestui moment istoric dar și despre ce îi unește și ce îi dezbină, azi, pe cei ce vorbesc în numele romilor. Întâlnirea este organizată în incinta Castelului Apafy, acolo unde acum 100  ani s-a înființat Adunarea Generală a Romilor din România. Tot sâmbătă, 22 iunie, va fi celebrată alături de comunitatea locală, dezvelirea unui monument comemorativ .

Important de știut:

În urmă cu 100 de ani, la Ibașfalău, acum Dumbrăveni, era citită o declarație care a primit numele de Supplex Libellus Zinganorum” (Memoriul Adunării Naționale a Țiganilor- Rromilor)

Printre punctele declarației de acum 100  ani se aflau și următoarele două doleanțe:

 

…„Subsemnaţii, reprezentanţi ai Ţiganilor români transilvăneni ca urmaşii înaintaşilor noştrii cari de veacuri au locuit pe pământul Ardealului şi laolaltă cu celelalte popoare şi îndeosebit cu naţiunea Română au adus toate jertfele recevute pentru susţinerea şi înaintarea acestei ţări şi patria noastră iubită, îndemnaţi de dragostea noastră faţă de neamul românesc şi faţă de noua noastră patrie România Mare, declarăm sărbătoreşte şi pentru totdeauna, şi totodată ne şi rugăm cu supunere ca să ni se împlinească şi nouă, celor oropsiţi până acuma, dorinţele noastre.”

 

… „De asemenea, ne rugăm ca de aci înainte, în toate actele oficiale româneşti să nu se mai folosească pentru noi şi următorii noştrii numirea (porecla) ca batjocură ţigan, ci aceasta, dacă nu se şterge cu totul chiar din uzul oficial, să se circumscrie cu o altă numire care se va afla de corespunzătoare.”

 

Memoriul este semnat de primul președinte al unei structuri organizatorice a romilor din România Mare , Gheorghe Humagiul.