70 din cei 100 de diplomați care ne vizitează județul în aceste zile au ajuns la Tășuleasa Social

520

nformația este ”confirmată” pe pagina de socializarea a Asociației Tășuleasa Social. Având în vedere că restul programului din 2 mai, dar și cel de astăzi este secret, textul postat este cât se poate de laconic și generalist.

Tășuleasa Social: ”Am avut bucuria și onoarea să fim gazde pentru 72 înalți reprezentanți pe probleme de mediu din 26 de state ale Uniunii Europene, care au participat la reuniunea informală din 2-3 mai din județul Bistrița-Năsăud.

Când autoritățile ne-au întrebat dacă am putea să prezentăm proiectele noastre, ne-am gândit că ar fi bine să punctăm și problemele cu care ne-am confruntat în cei 19 ani de existență ai organizației și să le abordăm în context european.

Considerăm că o temă pe agenda tuturor decidenților preocupați de mediu trebuie să fie valorificarea superioară a resurselor, în locul de origine a acestora.

Pădurea pe care o cunoaștem și iubim trebuie exploatată complex acolo unde ea crește, nu doar exportată ca buștean. Andezitul de la Măgura Ilvei se poate folosi pentru pavaje în locul bordurilor și pavelelor de ciment pentru trotuare, iar lâna oilor poate deveni material izolator.

Este pentru noi o oportunitate de a întregi imaginea pe care oaspeții noștri o au despre România, de a ne cunoaște și să ne asuma punctele forte și slăbiciunile și de a ne preocupa de proiecte constructive pentru viitor.

Avem de lucru la mentalități – de la a gestiona deșeurile pana la impactul defrișărilor ilegale, dar observăm și că tot mai mulți oameni participă la proiectele noastre, fie ele de la împăduriri sau de educație. Credem cu tărie că turismul este o resursă ce trebuie exploatată mai bine pe viitor, iar de aceea am demarat proiectul Via Transilvanica.

Soluția este să lucrăm împreună pentru a obține rezultate mai bune, să exploatăm cu mai multă valoare adăugată resursele locale și să ne implicăm în proiecte durabile de care cu toții am putea beneficia”.