700 de ani de la prima atestare documentară a comunei Monor

640

Monorul şi Gledinul au sărbătorit duminică, 1 septembrie, 700 de ani de la prima atestare a Monorului, iar primarul Ioan Cira, 23 de ani de când a fost ales să conducă obştile din cele două sate.

Sărbătoarea a început în faţa monumentului dedicat sătenilor căzuţi în primul război mondial, aici fiind organizată o ceremonie militară dar şi un Te Deum în memoria celor ucişi în Marele Război pentru întregirea patriei. Nu au lipsit de la evenimente, prefectul judeţului Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele CJ BN, Vasile Puica, vicepreşedintele CJ Iaşi, Romeo Olteanu, gazdă fiind primarul Ioan Cira.

Primul cuvânt a aparţinut prefectului Ovidiu Frenţ, acesta vorbind la superlativ de cele 7 secole trecute de la prima atestare documentară a Monorului şi a calităţii oamenilor de pe aceste meleaguri.

În faţa oaspeţilor dar şi a sătenilor veniţi în număr mare în central Monorului, primarul Ioan Cira a amintit faptul că „Monorul este pomenit într-un document al Episcopiei Alba Iulia, datând din 14 decembrie 1319. Documentul episcopal – aşa cum reiese din cercetările prof. dr. Teodor Tanco, şi mai ales ale părintelui prof. Nicolae Feier, nu ne arată faptul că de atunci ar fi început să existe localitatea Monor, ci arată că o parte din moşia Monorului, a Gledinului şi a satului disporut de pe Roşc, era o moşie bisericească şi că acea parte a fost luată de regele catolic maghiar Carol Robert de Anjou de la o veche mănăstire ortodoxă care exista aici cu multe veacuri înainte de venirea ungurilor, mănăstire care a şi dat numele Monorului – Monoria (în limba greacă înseamnă mănăstire ortodoxă). Toată istoria veche a Monorului şi a Gledinului se leagă de această veche mănăstire, reconstruită în vremea lui Petru Rareş în 1537 şi refăcută de Sfântul Pahomie de la Gledin în 1714”.

La finalul discursurilor, primarul Ioan Cira a acordat din partea primăriei Monor, plachete aniversare prefectului Ovidiu Frenţ, preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, reprezentat de vicepreşedintele Vasile Puica, preoţilor comunei, vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi – Romeo Oltean, directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi – Adrian Ardelean, dar şi managerilor de la Carmolact.

De la ora 13.30, pe scena amenajată în spatele Bisericii, a avut loc un spectacol de muzică populară, spectacol prezentat de Mariana Harosa, directorul Casei de Cultură “Liviu Rebreanu” din Beclean. Pe scenă au evoluat următoarele ansambluri şi artişti: Ansamblul artistic profesionist „Mureşul” din Târgu Mureş, Ansamblul folcloric „Someşul” din Beclean, Ansamblul folcloric „Cununa Grâului” din Ocniţa şi Ansamblul folcloric „Baltagul”, alături de soliştii Cornelia Ardelean Archiudean, Ioana Maria Ardelean, Vlăduţ Sărmaş, Georgiana Marina, Anuţa Iuga, Andrei Moţoc, Petruţa Creţa Vânca şi Emanuela Câmpan au cules aplauzele numerosului public. Invitaţi în recital au fost bucovineanul Călin Brăteanu şi Lena Miclăuş, alături de Septimiu Marişca.