A murit scriitoarea Ileana Vulpescu

134

Scriitoarea Ileana Vulpescu a decedat miercuri, la vârsta de aproape 88 de ani, cu câteva zile înainte de a împlini 89 de ani. Tristul anunț a fost făcut de scriitorul Radu F. Alexandru, pe pagina sa de pe o rețea de socializare. 

”LA DESPĂRȚIREA DE O MARE SCRIITOARE… A plecat dintre noi ilustra romancieră (”persoană care scrie romane”) care a fost ILEANA VULPESCU. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârșit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă și s-ar fi cerut decretarea doliului național. România!…”, este mesajul prin care scriitorul Radu F. Alexandru a anunțat decesul scriitoarei.

Ileana Vulpescu s-a născut la 21 mai 1932, în localitatea Bratovoești din județul Dolj. A scris proză și teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză și spaniolă și a semnat versiuni în limba franceză din literatura modernă și din cea contemporană românească.

A colaborat la ”România literară”, ”Vatra”, ”Flacăra”, ”România Mare”. În 1972 a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Romanul care a consacrat-o a fost ”Arta conversației” (1980), care are ca subiect frământările sentimentale ale unei doctorițe, care a constituit și scenariul unui spectacol de mare succes, eroina principală a cărții fiind interpretată, pe scena Teatrului ”Giulești”, de actrița Dorina Lazăr, consemnează volumul ”Dicționarul scriitorilor români” (2002).

În anul 2015, scriitoarea Ileana Vulpescu a primit din partea Fundației Dignitas un premiu și Trofeul Fundației Dignitas pentru Excelență — 2015, conceput de artistul plastic Mircea Nechita.

În anul 2017, președintele Klaus Iohannis i-a conferit scriitoarei Ileana Vulpescu distincția Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler în semn de “înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuția remarcabilă avută la creșterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilități de a lua contact cu literatura universală”.