A opta ”minune” a Roland Jazz Festival, pe 26, 27 și 28 iulie

772

Sfârșitul lunii iulie aduce o nouă ediție a evenimentului muzical unic în arealul Țării Năsăudului: Roland Jazz Festival, borna cu numărul 8 fiind programată în perioada 26 – 28 iulie. Promotorul acestui minunat festival: profesorul jazzofil Rolad Szekely, promite să își va răsfețe spectatorii și în acest an cu artiști de calitate, capul de afiș fiind ținut de pianistul american Gabriel Zucker. De asemenea, invitați în spectaol sunt: The Pastorz (Ungaria), Kinetic Erotic (Ungaria), Atilla Gyarfas (Olanda), Paul Taylor & Darren David Millet (Marea Britanie), Plasticine dance & drums project (Austria, Slovacia, Polonia), Radji Jam-Asiatic jazz folk (România). Pe 26 și 27 iulie, în parcul stațiunii, recitalurile încep la ora 20.00, în timp ce duminică, 28 iulie, de la ora 11.00 este programată o jamm session la tunelul CFR de la ieșirea din Sângeorz-Băi spre Maieru.

Povestea RJF merge mai departe
Ideea unui festival de jazz open air la Sângeorz-Băi datează încă din anii 80. Profesorul Roland Szekely, în același timp traducător specializat în lucrări despre jazz și-a dat seama că un astfel de festival va atrage multă lume în stațiune și va pune mica stațiune balneară de la poalele Muntilor Rodnei pe harta culturală a Romăniei.

De-abia in 2012, ideea a prins contur și, cu sprijinul CJ BN și al Primăriei Singeorz Băi, s-a concretizat în prima ediție a festivalului, care a avut loc in parcul stațiunii.

De-a lungul celor 7 ediții (cea de-a cincea s-a desfășurat la Lunca Ilvei) pe scena festivalului s-au perindat nume sonore ale jazzului românesc și din pepiniera jazzului european.

Cu toate că festivalul s-a confruntat cu numeroase probleme financiare și a rezistat miraculos, el este deja un brand pentru orașul Sângeorz Băi, fiind trecut pe lista festivalurilor de gen din Europa.