AJOFM Bistrița-Năsăud: Dispoziţiile privind şomajul tehnic nu sunt aplicabile și în sectorul bugetar

621

Dispoziţiile privind şomajul tehnic nu sunt aplicabile și în sectorul bugetar, susține conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud. Aceste clarificări vin după ce trei instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, care au solicitat indemnizații de șomaj tehnic pentru circa 120 de angajați, amenință că vor apela la instanță pentru a recupera sumele plătite angajaților cărora le-au fost suspendate contractele de muncă pe durata stării de urgență. 

Directorul AJOFM Bistrița-Năsăud, Otilia Râpan, precizează că dispoziţiile privind şomajul tehnic nu sunt aplicabile și în sectorul bugetar deoarece instituțiile publice funcționează în baza Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, potrivit căreia sumele destinate plății salariilor sunt deja prevăzute în bugetul pe anul în curs.

Pentru instituțiile finanțate integral sau parțial din bugetul public sau bugetele locale, sumele destinate plății salariilor sunt prevăzute în buget, fiind aprobate anterior datei intrării în starea de urgență, conducătorul instituției având (…) obligația de a întocmi proiectul bugetului instituției publice sau serviciului public pe care îl conduce şi de a-l înainta spre avizare şi aprobare organelor competente. În acest sens, (…) solicitarea instituțiilor publice privind plata șomajului tehnic în temeiul art. XI alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 nu este posibilă, deoarece prevederile legale nu le sunt aplicabile, instituțiile publice au deja resursele necesare în bugetele proprii aprobate, pentru asigurarea protecției salariaților proprii în această perioadă, bugetele de venituri și cheltuieli ale acestora fiind aprobate inclusiv pe cheltuieli de personal, drepturile salariale aferente locurilor de muncă fiind bugetate pentru întregul an 2020”, precizează directorul AJOFM Bistrița-Năsăud.

Aşadar, tinând cont de toate acestea, AJOFM Bistrița-Năsăud a aprecizat că în sectorul bugetar nu sunt aplicabile dispoziţiile privind şomajul tehnic cuprinse în OUG nr.30/2020.

Trei instituții de cultură din Bistrița-Năsăud, nemulțumite pentru că angajații lor nu au beneficiat de șomaj tehnic