Ajutoare de urgență pentru 32 de familii din Bistrița-Năsăud ale căror locuințe au fost afectate de inundații

61

Guvernul României a aprobat acordarea unor ajutoare de urgență pentru sprijinirea unor familii care au avut de suferit în urma fenomenelor meteorologice nefavorabile de anul acesta.

Potrivit hotărârii adoptate de Guvern, de astfel de ajutoare beneficiază și 32 de familii din județul Bistrița-Năsăud, suma totală acordată acestora fiind de 49.000 de lei.

”Ajutoarele de urgență au fost acordate astfel: suma de 1.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%. De această sumă au beneficiat 23 de familii din comuna Dumitra, respectiv 11 din satul Dumitra, 7 din Cepari și 5 din Tărpiu, 3 familii din Reteag, 4 familii din municipiul Bistrița și o familie din Sângeorz-Băi. Suma de 2500 de lei pentru o familie din Reteag, a cărei locuință a fost afectată în proporție cuprinsă între 25% – 50%”, au precizat reprezentanții Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud.

Potrivit actelor normative în vigoare, ajutorul de urgenţă se poate acorda numai pentru persoanele singure şi familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuinţelor în care acestea trăiesc efectiv, indiferent de regimul juridic al deţinerii acestora. În cazul în care persoana singură sau familia deţine mai multe locuinţe afectate, ajutorul se acordă o singură dată, pentru o singură locuinţă.

Ajutoarele de urgenţă se acordă familiilor sau persoanelor singure afectate
de inundaţii, indiferent de veniturile acestora, astfel:

  • câte 6.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75% inclusiv;
  • câte 4.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% inclusiv şi 75%;
  • câte 2.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25% inclusiv şi 50%;
  • câte 1.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%;
  • câte 1.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

În cazul în care, ca urmare a inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite, se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de suma de 7.500 lei, indiferent de numărul victimelor.