Avertizări cod galben și cod portocaliu de ploi în Bistrița-Năsăud

151

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, noi avertizări cod galben şi cod portocaliu de vreme instabilă, care sunt valabile până miercuri și care vizează inclusiv județul Bistrița-Năsăud.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 19 iulie, ora 14:00 – 20 iulie, ora 10:00, va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente.

”În zonele de munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie) și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…80 l/mp”, precizează ANM.

Totodată, în intervalul 20 iulie, ora 10:00 – 21 iulie, ora 12:00 va fi în vigoare o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

”Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în nord, nord-est, centru și în sud-est, precum și în zonele de munte. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 50…70 l/mp”, mai precizează meteorologii.