Bistrița a sărbătorit și ea cei 75 de ani împliniți de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc

585

În municipiul Bistrița, la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, a avut loc vineri, 25 octombrie 2019, ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Naționale a României și aniversării a 75 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc. La eveniment au participat, alături de militarii Brigăzii 81 General Mecanizată ,,Grigore Bălan” oficialități locale, dar și o mulțime de bistrițeni veniți să se bucure de această sărbătoare națională.

Ceremonia a început cu acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național, cântat la unison de militarii din formație, oficierea serviciului religios și a continuat cu alocuțiunile locțiitorului Brigăzii 81 Mecanizate și a viceprimarului municipiului Bistrița.

În discursul său, locțiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, colonel doctor Ioan-Marian Cristurean a amintit semnificația zilei de 25 octombrie și a adus un omagiu militarilor căzuți pe câmpurile de luptă, inclusiv eroilor Brigăzii 81, căpitan Cătălin Ţifrea, sublocotenenţii post-mortem Marius Florin Sfecheş şi Cristian Petru Filip.

,,Moment simbolic în istoria poporului român, înscrisă în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 octombrie este una de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care, de-a lungul vremii, oștirea și-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român. În urmă cu 75 de ani, Armata Română elibera ultima brazdă de pământ românesc. Mă înclin în fața celor căzuți pe câmpurile de luptă, să nu-i uităm și să le aducem un prinos de recunoștință. De asemenea, aduc un omagiu tuturor veteranilor de război. Astăzi, militarii Armatei Române, ai Brigăzii 81 Mecanizată sunt continuatorii faptelor de arme ale înaintașilor, iar prin modul în care își îndeplinesc misiunile în țară și în teatrele de operații nu fac decât să ducă mai departe tradiția și renumele înaintașilor. Ne gândim totodată la eroii Brigăzii 81 Mecanizată căzuți la datorie în teatrele de operații – căpitan Cătălin Ţifrea, sublocotenenţii post-mortem Marius Florin Sfecheş şi Cristian Petru Filip – dar şi la cei care, departe de casă şi de cei dragi, acum, îşi îndeplinesc cu responsabilitate şi profesionalism misiunile încredinţate în cele mai fierbinţi puncte ale lumii, şi le dorim să se întoarcă cu toţii sănătoşi acasă. Trăiască Armata Română, trăiască România!”, a fost mesajul locțiitorului Brigăzii 81 Mecanizată, col. Ioan-Marian Cristurean.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, militarii bistrițeni fiind aplaudați la scenă deschisă de toți bistrițenii prezenți la ora 9, lângă Monumentul Eroilor din municipiu.

La mulți ani, militari români!!!

TEXT ȘI FOTO: CRISTINA RUSU