Bistrița-Năsăud sub asediul ploii și grindinei: află bilanțul pagubelor!

525

Bistrița-Năsăud sub asediul ploii și grindinei: drumuri blocate, trenuri oprite în gări, case inundate atât în Bistrița cât și în județ.

Codul portocaliu anunțat pentru ieri după-amiază și-a făcut pe deplin ”datoria” , din păcate, ploaia torențială și grindina suprapunându-se peste ploile din ultimele zile, consecința fiind drumuri blocate, trenuri oprite în gări, case inundate atât în Bistrița cât și în județ. Ploile urmate de inundații au făcut prăpăd în Bistrița-Năsăud: 32 de persoane evacuate, 39 de case, șapte străzi și 88 de subsoluri inundate. Au fost afectate numai puțin de 10 localități dar și municipiul Bistrița, aici mai adăugând  orașele Năsăud și Sângeorz Băi.

Miercuri seara, județului Bistrița-Năsăud a primit o atenționare / avertizare fenomene meteorologice și hidrologice cod portocaliu – averse torențiale, grindină, descărcări electrice, vijelii, la ora 21.00 a fost emisă o avertizare hidrologică cod portocaliu de inundații pe cursul râului Budac, care s-a transformat ulterior în cod roșu de inundații, la ora 00.30 a fost emisă o altă avertizare hidrologică cod portocaliu de inundații pe cursul râului Șieu, care o oră mai târziu a fost transformată în cod roșu de inundații, iar în jurul orei 01.40 s-a mai emis o avertizare hidrologică cod roșu de inundații pe cursul râului Dipșa.

Au fost primite prin SNUAU 112, un număr de 182 de apeluri de urgenţă privind inundațiile şi alte situaţii de urgență rezultate în urma fenomenelor meteorologice şi hidrologice.

Populația județului Bistrița-Năsăud a fost alertată prin sistemul RO ALERT de cinci ori, pe timpul manifestărilor fenomenelor meteorologice astfel: IGSU a alertat cea mai mare parte a populației din județ, iar ISU Bistrița a alertat unitățile administrativ teritoriale în care urma să se producă fenomene meteorologice periculoase.

 

Situația operativă din județul Bistrița-Năsăud până în data de 16.05.2019, la ora 08.00 se prezintă astfel:

 

 

Nr. crt. Localitate Au fost afectate: Alte informaţii:
1 Bistriţa Case: 16

Subsoluri: 24+50(dupa ora 24)

Străzi: 4

Instituţii publice: 2

Societăţi Comerciale: 2

Anexe:4

1 persoană evacuată.

 

 

 

 

2 Feldru Case:1

 

Aluviuni pe DN17D şi pe calea ferată datorită unei viituri.
3 Năsăud Case: 3

Subsoluri: 1

4 Slătiniţa Case: 2

Subsoluri: 1

Viitură

1 persoană evacuată

5 Dumitra Case: 1

Subsoluri: 1

Viitură

5 persoane evacuate (4 adulţi şi 1 copil)

6 Ghinda Case: 1

Străzi: 1

Viitură

 

7 Jelna Case: 3

Subsoluri: 5

8 Livezile Case: 1
9 Ruştior Subsoluri: 1
10 Budacu de Jos Case:10

Subsoluri: 4

6 persoane evacuate(3 s-au autoevacuat)
11 Coşbuc Case: 1

Subsoluri: 1

Străzi: 1

Viitură DN17C
12 Monor 2 persoane evacuate (2 copii)
13 Sângeorz-Băi Străzi: 1
14 Total Case: 39

Subsoluri: 88

Străzi: 7

Instituţii publice: 2

Societăţi Comerciale: 2

Anexe: 4

15 persoane evacuate

17 persoane evacuate preventiv