Brigada 81 Mecanizată, exercițiu complex inter-arme, la Saber Guardian 2019

735

Joi, 13 iunie 2019, militarii Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”,  sprijiniți de artileriștii din Brigada 9 Larom și de piloți din aviația SUA, au desfășurat, în poligonul Cincu, un exercițiu inter-arme complex, integrat Exercițiului Multinațional Saber Guardian 2019.

Exercițiul  a fost organizat de Divizia 4 Infanterie Gemina, structură din care face parte Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” care a dislocat, în acest scop, aproximativ 900 de militari și 250 de mijloace tehnice, fiind, astfel, principala forță aflată, în acest moment, în poligonul militar de la Cincu.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența comandantulului Comandamentului Forţelor Întrunite, general-maior Dorin Ioniță, a comandantului Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”, general-maior Virgil-Ovidiu Pop, a prefectului județului Cluj, a  comandanților structurilor participante la exercițiu (Brigada 81 Mecanizată și Brigada 9 Larom) și a jurnaliștilor invitați să asiste la exercițiul de luptă.

Scenariul exercițiului de tip Joint (cu două categorii de forțe, terestră și aviație) a fost următorul: inamicul a atacat un grup de luptă, infanteriștii  reușind  blocarea inamicului pe un aliniament favorabil. La scurt timp, inamicul a reluat ofensiva sprijinit de structurile proprii de artilerie. Infanteriștii din grupul de luptă au ripostat deschizând focul, artileria a executat foc de baraj, iar MIG-urile 21 Lancer venite în ajutor, au distrus subunitățile de artilerie ale inamicului.

tetcu 22 – Copy

Exercițiul a continuat cu evacuarea unui rănit cu un vehicul MLI MEDEVAC, în timp ce, o celulă de elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT a intervenit cu foc asupra blindatelor trupelor inamice, din flancul drept. A urmat un contraatac al unei companii de infanterie, sprijinită de o formație de 4 elicoptere AH-64 APACHE, din cadrul Brigăzii 12 Elicoptere de Luptă a USAREUR.  Ultima etapă a exercițiului a constat în debarcarea unei companii de infanterie ușoară din elicoptere de tip CH-47 CHINOOK, pentru executarea unei manevre de învăluire și nimicire a inamicului care a fost astfel neutralizat.

La acest exercițiu complex, pe lângă unitățile de sprijin ale Brigăzii 8 Larom și ale partenerului american, au participat militari din toate categoriile de forțe ale Brigăzii 81 Mecanizată Bistrița, în principal militarii Batalionului 191 dislocat în Arad, a Batalionului 811 Dej și a Batalionului 817 Prundu Bârgăului.

A fost un exercițiu ce demonstrează, încă o dată, capabilitățile ridicate de luptă ale componentelor din subordinea Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, capacitatea acestora de a se instrui și de a fi pregătite să facă față cu succes, alături de parteneri din alte structuri naționale și din cele aparținând partenerilor strategici, oricărei provocări din mediul internațional de securitate.

Cristina Rusu